Officiële ingebruikname gebouwen DR en CTD te Lelydorp

2front1Na drie maanden van hard werken was het gisteren eindelijk zover. Te Lelydorp werden er twee overheidsgebouwen officieel in gebruik genomen, een voor de Districtsraad en een voor de Civiel Technische Dienst. De aanwezige pers en het publiek werden getrakteerd op een parade van toespraken alvorens men het gebouw mocht bezichtigen. “Als ze zoveel praten, missen mensen het eigenlijke punt!”, aldus een van de aanwezigen.
‘Foto van een doks’
De opening werd ingeleid middels een presentatie van enkele foto’s van het bouwproces. Daarin werd aangegeven dat de DC van Wanica, Ravin Jiawan, bij beide projecten zelf de handen uit de mouwen stak. Verder werd duidelijk dat er veel is gedaan om kostenbesparend te werken. Zo was er ook een foto van een van de medewerkers die een doks omhoog hield. “We moesten natuurlijk ook eten. En we hadden dat kunnen uitbesteden want er zijn genoeg warungs hier. Maar ook daar konden we op besparen en daarnaast werkten we nachten door, dan moest er ook gegeten worden.” Het besparen van kosten vormde de rode draad in het hele verhaal rond het bouwproces. “We hebben bijvoorbeeld ook geen hoogwerker ingehuurd maar gewoon gebruik gemaakt van onze graafmachine.”
“We zijn nog niet klaar”
De tweede spreker was de ondervoorzitter van de Districtsraad, Satjendew Jainath. Hij benadrukte dat de in gebruikname van de twee gebouwen niet inhield dat het werk klaar is. “We gaan verder met de markt. We hebben al heel veel gedaan zoals het bestraten van de wegen in de ressorten Kwatta en Saramaccapolder evenals de gebouwen voor de ressortraden.” Jainath gaf ook aan dat er dringend behoefte was aan meer geld. Hij keek daarbij in de richting van de directeur van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling, Ifna Vrede, in de hoop uit dat zij zich daarvoor echt zou inzetten.
“Kostenbesparend, effectief, efficiënt”
De directeur van het decentralisatieprogramma, Basharat Amadhali, was de derde spreker. Zij rede was wel interessant. Hij voorzag de DC’s (naast DC Jiawan waren ook de DC’s Kasto en Karta-Bink aanwezig evenals de Deken van de DC’s Roline Samsodien) van de nodige tips om niet afhankelijk te zijn van budgetten die ter beschikking werden gesteld. “Maak meer gebruik van de capaciteiten binnen het district.” Jainath roemde Amadhali voor zijn kunde om van SRD 1 wel SRD 2 of 3 te maken. “Kostenbesparend, efficiënt en effectief. Dat zijn de criteria waar men mee moet werken wanneer men met weinig geld echt projecten wil realiseren.”
“We verfden in het donker met licht van een auto”
DC Jiawan volgde als vierde in de rij van sprekers. “Het was een complete mindshift in Wanica waar ik zelf verbaasd over was.”, aldus Jiawan die zijn voorbereide speech opzij legde. “Ik hoop dat men de arbeiders die bergen werk hebben verzet het respect zal geven dat zij verdienen. We hebben dag en nacht gewerkt en hebben door hun inzet niet alleen deze gebouwen kunnen verwezenlijken maar bijvoorbeeld ook het ontwateringprobleem kunnen verhelpen. Zo kunnen wij met hulp van de bevolking zelf het district verder ontwikkelen.” Jiawan benadrukte het belang van burgerparticipatie in het decentralisatieproces.
Decentralisatie heeft vruchten afgeworpen
De directeur van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling, Ifna Vrede, was de laatste spreker. “Het is prettig als laatste te spreken want ondanks alle voorbereiding hoef ik niet veel meer te zeggen want alles is al door mijn voorgangers gezegd.” Voor Vrede waren de twee gebouwen een duidelijk resultaat van decentralisatie en gebruikte de woorden van onze president. “In februari 2013 zei President Bouterse: decentralisatie heeft te maken met een structuur waarbij de ontwikkeling van het land versneld kan plaatsvinden, zo willen we de macht aan het volk teruggeven.”, aldus Vrede, “Daarom vind ik het goed om te zien hoe in dit district de bevolking zelf projecten van begin tot eind uitvoert.” Volgens Vrede heeft het decentralisatieprogramma, dat vijftien jaar geleden begon en in augustus zal aflopen, duidelijk vruchten afgeworpen. Tot slot werden alle aanwezigen ter bezichtiging van de nieuwe gebouwen rondgeleid. In het nieuwe gebouw van de Districtsraad werd meteen begonnen met de Raadsvergadering en werd het nieuwe Districtsplan overhandigd aan de directeur van Regionale Ontwikkeling, Ifna Vrede.
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!