Zwarte balk of geen zwarte balk op het gezicht?

1Zwarte balk of geen zwarte balkBij de opsporing van verdachten van strafbare delicten wordt er vooral in de diverse media vaak gebruik gemaakt van foto`s. Hiermee kunnen deze personen gemakkelijk opgespoord worden. In sommige gevallen wordt een duidelijke foto vrijgegeven, terwijl bij andere gevallen een zwarte balk voor het gelaat wordt geplaatst. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden geeft in een gesprek met Dagblad Suriname aan dat volledige foto`s van verdachten worden gepubliceerd in gevallen wanneer zo een verdachte officieel wordt opgespoord. Met ‘officieel’ wordt bedoeld dat de opsporing door of vanwege de procureur-generaal wordt gelast. “Als een verdachte niet officieel wordt opgespoord, we denken dan aan gevallen waarbij het om een opsporing door de politie gaat, dan worden zwarte balken voor de gezichten geplaatst.” Soms is het tactisch niet goed om een officiële opsporing voor een verdachte te vragen. In zulke gevallen kan de verdachte op de hoogte worden gesteld van zijn opsporing, waardoor hij gaat onderduiken. “Om juridisch veilig te staan als politieambtenaar en ook omdat het om een niet-officiële opsporing gaat, worden de gezichten dan gebalkt”, benadrukte Naarden. De publiciteitsman gaf verder aan dat er ook gevallen zijn waarbij er helemaal geen foto`s worden gepubliceerd. Soms kan het zijn dat de politie niet over een foto beschikt. Het plaatsen van de foto`s heeft meer een psychologisch effect naar de mensen toe die het bericht lezen. In het geval van jeugdigen die jonger zijn dan achttien jaar worden zelfs de voornamen niet geplaatst. In zulke gevallen worden dan de initialen van de jeugdige verdachten gebruikt. Volgens Naarden worden jeugdigen extra beschermd binnen het internationaal recht. We denken hierbij aan het Kinderrechtenverdrag.
FR

error: Kopiëren mag niet!