Tsunami na zware aardbeving voor kust Chili

media_xl_2186994
media_xl_2187025Voor de westkust van Latijns-Amerika is vanochtend vroeg een tsunami geweest. De tsunami ontstond na een aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter, net voor de kust van Chili. De Chileense autoriteiten zeggen dat er geen grote schade is ontstaan en dat er, tot zover bekend, geen slachtoffers zijn gevallen. De vloedgolf had op zee een hoogte van zo’n twee meter en heeft de kust van Chili geraakt, zo meldt de marine van het land. Eerste berichten melden dat wegen geblokkeerd worden door aardverschuivingen. Er is een tsunami-alarm uitgegaan voor de hele Latijns-Amerikaanse westkust. Chili heeft uit voorzorg opgedragen de noordkust van het land te evacuëren. Ook Peru ontruimt het kustgebied. Het Pacific Tsunami Warning Center zegt dat ook de kust van Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica en Nicaragua gevaar lopen.
Verwoestend
Het kan nog uren duren voor de tsunami bij verder gelegen kustgebieden arriveert. De gevolgen kunnen ‘verwoestend’ zijn, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. Het epicentrum van de beving ligt 86 kilometer ten noordwesten van Iquique, de belangrijkste mijnstad van het Zuid-Amerikaanse land. De aardbeving deed zich voor dichtbij het aardoppervlak, op zo’n 20 kilometer onder de zeebodem. Daardoor zou de beving sterker zijn gevoeld.

error: Kopiëren mag niet!