Kantonrechter Chu: ‘Het strafbaar feit heeft zich in Surinaamse wateren afgespeeld’

Kantonrechter Susanne Chu heeft in een de berovingszaak te water beslist dat het strafbaar feit in de territoriale wateren van Suriname, met name voor de kust van Coronie, is gepleegd. Vijf guyanese vissers, Rajin L. (34), Ramesh S. (26), Ganesh L. (27), Pavan S. (19) en Gavin G. (18), hebben op 8 juli 2013 voor de kust van het district Coronie twee vissersboten op beestachtige wijze beroofd. Hiermee verwierp de kantonrechter het preliminair verweer van de raadslieden, Leendert Doerga en Frank Truideman. De magistraat baseerde haar beslissing op het feit dat de directeur van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) op een eerdere zitting had verklaard dat de politie door de MAS getraind wordt om zelfstandig met het global positioning system (GPS) te werken. De data wordt door de wetsdienaren terug naar de MAS gestuurd, die op haar beurt de coördinaten vaststelt.
Het verweer van de raadslieden dat er geen tolk aanwezig was bij de aanhouding leed ook schipbreuk, aangezien de verdachte Ramesh de plaats van het delict zelf had aangewezen. Volgens de magistraat had de verdachte de politie wel degelijk goed begrepen en de juiste locatie aangewezen. Het is dus niet waar dat de verdachte de werklocatie had aangewezen, zoals de raadslieden aandroegen. Ook de verklaringen van de slachtoffers, waarbij zij aangeven dat de berovingen in Surinaamse wateren heeft afgespeeld, nam zij mee. De zaak zal dan op 18 mei verder worden behandeld. Dan staat de zaak voor verdachtenverhoor en eventueel requisitoir en pleidooi.
Het delict vond plaats voor de kust van het district Coronie op twee plaatsen, die door de verdachten en getuigen worden aangegeven als Shell Bank en Double Pole. Hierbij sommeerden de rovers, gewapend met houwers en een stuk hout, de slachtoffers om plat op de vloer te gaan liggen en brachten zij enkele slachtoffers harde slagen toe aan het lichaam. Ook maakten zij de twee vaartuigen en een grote hoeveelheid vis buit en bedreigden zij de slachtoffers met de dood. De eerste boot werd voor de kust van het district, op een plaats aangeduid als Shell Bank, beroofd en de tweede op de plaats genaamd Double Pole.

error: Kopiëren mag niet!