Koffie van eigen bodem

Van de 700 werkende plantages, die ooit zorgden voor enorme rijkdom in ons land, en vooral Nederland, zijn er nog maar enkelen over die nog produceren. Een daarvan is Plantage Katwijk. Ooit werkten er 200 slaven, maar momenteel zijn er ongeveer 10 arbeiders, die tezamen het werk doen. Ze trotseren moeder Natuur en gaan de overwoekerde koffiebedden in om er bonen te plukken. Ze doen het goed, want sinds enige tijd hebben we dus koffie van eigen bodem in een mooie verpakking waarop staat vermeld ‘Made in Surinam’.
Rijke geschiedenis
Katwijk heeft een rijke geschiedenis, die niet alleen voor buitenlandse toeristen interessant is, maar ook voor Surinamers zelf. Het was namelijk de plek waar Maxi Linder, de Koningin van Paramaribo, tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar collega’s moest verblijven. De dames van plezier werden door de Amerikanen gezien als gezondheidsrisico voor de in ons land gestationeerde militairen. In die tijd werden ze dus allemaal van straat gehaald en geïnterneerd, waar ze de kleren van de militairen wasten en herstelden. Het gebouw staat er zelfs nog, gevuld met oude machines, die momenteel worden gebruikt om de koffiebonen te drogen.
Mystiek
Sommige plekken op de plantage zullen onaangetast blijven. Loes, werkzaam als gids op Katwijk, vertelt waarom. ‘Het gedeelte waar de slaven begraven zijn, daar komen we niet aan. Omdat we ook niet precies weten waar het was, willen we niet in dat gebied gaan wroeten in de grond.’ Er is nog meer mystieks aan de plek, mede doordat een van de vorige eigenaressen, een meisje van 13, bekendstond als een hardvochtige meesteres. ‘Het schijnt dat ze altijd de slaven afstrafte aan de eerste boom van de oprijlaan. Er zijn ook mensen geweest om plengoffers te brengen bij die boom, zodat de zielenrust kregen.’
Toegankelijk
De plantage is voor het bedrag van SRD 50 toegankelijk. ‘Dan krijgt men een rondleiding op de plantage. Men kan ook de koffie proeven en een paar uur relaxen bij het zwembad.’ Volgens Loes is de plek ook populair bij vissers. ‘De oude kanalen zitten vol vis. Mensen mogen voor SRD 25 het terrein op om te vissen. Dat zie je steeds vaker gebeuren trouwens!’ Verder is er momenteel niet zoveel te doen. Katwijk is erg in ontwikkeling en het team dat er werkt, staat te springen om feedback van bezoekers. Aan het gastenboek te zien, geeft men die ook graag.
Koffie met gebak
Het is in elk geval goed voor het gevoel van trots dat er nog een product van eigen bodem is met de tekst ‘Made in Surinam’. Alleen al daarom, en voor de geschiedenis, is Katwijk een bezoek waard. Het is te hopen dat er echt iets gedaan wordt met de feedback, want een kopje koffie smaakt een stuk beter met een lekker koekje of een gebakje en voor die prijs kan dat er heus wel bij!

Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!