OKB-voorzitter: ‘Zetels zijn heel duur in Paramaribo en Wanica’

De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, wenst een ander kiesstelsel. Er vinden teveel onrechtvaardigheden plaats vanwege dit kiesstelsel. Haar eerste optie is om de kiesdistricten om de zoveel tijd te evalueren op grond van populatie. Migratie in een land kan maken dat het ene kiesdistrict minder zetels moet hebben dan het andere. ‘We zien ook een sterke migratie naar de kiesdistricten Wanica, Paramaribo en momenteel Commewijne en als we dat niet in de gaten houden dan leidt het kiesstelsel tot onrechtvaardigheden, waarvan nu in Suriname sprake is. Er zijn gebieden die ‘leeg’ zijn gelopen, maar het aantal zetels zijn hetzelfde gebleven en de andere gebieden die zijn ‘vol’ geraakt, hebben ook geen zetel bij gekregen.’
Onze wet voorziet er niet in, maar in feite zou men dat moeten verbinden aan het districtenstelsel, meent Silos. Haar tweede optie om de onrechtvaardigheden op te heffen, is het model van een gemengd kiesstelsel, een cross-over tussen de status-quo en het landelijke evenredigheidsstelsel. Dat is het meest democratische, is de mening van de voorzitter van het OKB. ‘Wat er nu gebeurt, is dat sommige partijen doordat de zetelverdeling niet is aangepast, buiten de boot vallen. De zetels worden heel ‘duur’ in Paramaribo en Wanica en in Coronie is het spotgoedkoop. Er moet wat veranderen, want het systeem klopt niet helemaal. Sipaliwini is haast leeggelopen. Als we niets aan doen en niet durven de discussie hierover aan te gaan, omdat men misschien bang is voor ‘scheldende mensen’, dan werken we eraan mee dat de onrechtvaardigheden gehandhaafd blijven.’ Dit systeem zo te handhaven leidt tot ondemocratische situaties.
‘Als een gemengd systeem zo breed gedragen wordt, moeten we zonder nadenken een voorstel kunnen doen om de Kieswet te wijzigen en dat voor de verkiezingen van volgend jaar’, zegt Silos. Het voorstel om de Kieswet te wijzigen, zou de Nationale Assemblee kunnen doen. Ze heeft het recht om initiatiefwetten in te dienen, maar meestal komt het van de uitvoerende macht, de regering. Volgens de huidige grondwet is het niet meer nodig om op de volgende verkiezing te wachten. Men heeft alleen tweederde meerderheid voor nodig in het parlement. Het lijkt erop dat politici niet de durf hebben om de onrechtvaardigheden binnen onze rechtsstaat op te heffen.

error: Kopiëren mag niet!