Surinaamse Houtunie geeft stand van zaken weer omtrent concessierechten

Algemene Surinaamse Hout Unie geeft stand van zaken weer omtrent concessierechten(2)De Algemene Surinaamse Houtunie (Ashu) heeft gisteren een persconferentie gehouden waarbij de naar haar zeggen ‘catastrofale gevolgen’ van de verhoging van de concessierechten in de bosbouwsector werden belicht. Zonder overleg of afstemming met de sector zou het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (ROGB) de tarieven verhoogd hebben voor de concessierechten naar SRD 20 per hectare. In navolging hierop zijn ook de exploratieheffingen verhoogd naar SRD 5 per hectare. Deze kosten wordt door de Ashu als onmogelijk ervaren zoals Andre Soeltansingh laat weten. “Het is niet op te brengen voor een bonafide concessionaris om deze kosten te dragen.”
De Ashu heeft berekend dat een normaal draaiend bedrijf met een bepaalde hoeveelheid hectare in bezit, een kostenlast krijgt van ongeveer een half miljoen. Gesprekken tussen de Ashu en andere partijen, waaronder SBB, KKF en de vicepresident hebben wel plaatsgevonden. Daaruit kwam echter naar voren dat de vicepresident niet van plan is om de beschikkingen terug te draaien. Op het voorstel van de unie om een commissie in te stellen en te onderzoeken hoe hoog de concessierechten zouden kunnen worden, werd niet ingegaan.
De Ashu toog naar het kabinet van de president waar adviseurs zijn aangesteld om inzage te krijgen in de beschikkingen. Deze zullen verslag uitbrengen aan het kabinet en aan de hand daarvan wordt volgende week een beslissing genomen.
Een lid van de Ashu uit zijn misnoegen over vp Ameerali. De houtsector heeft binnen KKF altijd haar ondersteuning gegeven aan Ameerali, zodat hij KKF- voorzitter kon worden. Men voelt zich bedrogen door de vp, in wie men dacht een gelijkdenkende te vinden. “Dankzij de riante positie als KKF-voorzitter is hij gevraagd om vp te worden”, aldus een gebelgd unielid.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: