‘Geen invoerrechtenvrije olie voor Jan, Piet en Klaas tijdens Nieuw Front’

‘Gedurende het bewind van de Nieuw Front-regering hadden Jan en alleman geen recht op het binnenhalen van invoerrechtenvrije olie.’ Dit laat de ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, optekenen. Toen bestond die mogelijkheid wel voor bedrijven als de Energiebedrijven Suriname en de Suralco. Later bleek dat Suralco dit niet nodig had. Aan individuele personen werd de mogelijkheid niet geboden om invoerrechtenvrij olie binnen te halen, zegt Rusland.
Op maandbasis werd er olie geïmporteerd ter waarde van USD 16 miljoen. Anno 2014 zal dat zeker USD 20 miljoen bedragen of meer zelfs, in ogenschouw nemende de verhoging van al de onkosten. Toen al was de Front-regering ervan bewust dat deze kosten naar beneden moesten. Alles werd in details op papier gezet over de uitbreiding van de raffinaderij van Staatsolie. Volgens planning zou deze al dit jaar, in 2014, operationeel moeten zijn. Hoeveel financiën bespaard blijven met het invoerrechtenvrij binnenhalen van olie, scheelt volgens de voormalige NH-minister niet veel.
Volgens de huidige berekeningen moet voor het binnenhalen van olie in totaal 17 % neergeteld worden aan statistieken- en consentrecht en omzetbelasting. Het VHP-assembleelid Asis Gajadien heeft scherpe kanttekeningen geplaatst omtrent dit vraagstuk. Terwijl de rijstboeren blijven vragen om terugbetaling van de extra heffing op brandstof, wordt er geen luisterend oor aan hen geboden. Aan bevriende bedrijven in de mijnbouw- en bosbouwsector wordt wel algemene vrijstelling gegeven voor verbruiksbelasting bij de invoer van brandstof. Ook kan de regering ondanks herhaaldelijke verzoeken maar niet over de brug komen met een overzicht van de bedrijven die verbruiksbelastingvrije olie binnenhalen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!