Nationale Trade Facilitation Commissie geïnstalleerd

De minister van Handel en Industrie (HI), Raymond Sapoen, heeft de ‘Commissie National Trade Facilitation’ geïnstalleerd. De commissie heeft alles te maken met het vergemakkelijken van het handelsverkeer. Uiteindelijk zal het moeten leiden tot minder kosten, meer efficiëntie en meer transparantie. Vooral voor landen met een fragiele economie is het van belang dat alles zo helder mogelijk wordt vastgesteld. In december is tijdens de ministeriële vergadering van de Wereld Handelsorganisatie (WTO) de Trade Facilitation overeenkomst afgerond. Deze overeenkomst wordt momenteel binnen de WTO onderworpen aan een juridische screening en zal volgend jaar worden geïmplementeerd.
Sapoen geeft aan dat de implementatie van Trade Facilitation overeenkomst van eminent belang is voor de groei van de Surinaamse economie, omdat vereenvoudigde regels en procedures bij de import en export kunnen leiden tot een snellere afhandeling van goederen in het internationaal verkeer en verhoging van overheidsontvangsten. De pas geïnstalleerde commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de ministeries van HI, LVV, Financiën, Volksgezondheid en TCT. Verder zijn er ook nog vertegenwoordigers van het Surinaams Standaarden Bureau en het Surinaams Business Forum in de commissie.

error: Kopiëren mag niet!