Gezondheidsbeurs te Koewarasan

Gezondheidsbeurs KoewarasanDe Lions Club Para en De Lions Club Kwatta hebben afgelopen weekend de jaarlijkse Gezondheidsbeurs gehouden in samenwerking met diverse instellingen. Te Koewarasan konden bewoners terecht om gratis hun bloeddruk te laten meten, de ogen te laten controleren evenals het gebit. Verder werd er informatie verstrekt omtrent voorbehoedsmiddelen, verzekeringen en verschillende soorten kanker. Speciaal voor de beurs waren het terrein en een aantal lokalen van de OS Koewarasan ingericht als informatiestands.
Haren op de tong
Vooral bij de Jeugdtandverzorging was het erg druk. Men kon daar namelijk gratis kiezen laten trekken en veel mensen kwamen daarop af. ‘We hebben tot nu toe wel 50 kiezen getrokken’, aldus Martha Goede, tandheelkundige bij Jeugdtandverzorging. ‘Ik denk wel dat we de 100 halen!’ Naast het trekken van kiezen werd er ook informatie verstrekt over goed poetsen en bijvoorbeeld het schrapen van de tong. ‘Dat moet men goed doen, want daar kunnen ook bacteriën zitten en als die niet weggaan, dan ontstaan er onaangename geurtjes! Sommige mensen hebben langere haren op hun tong. Die kunnen dan speciale tongschrapers gebruiken’, aldus Goede.
Snoepzakjes en silent killers
Ook bij het testen van de bloeddruk en het bloedsuikergehalte was erg druk. ‘We hebben namelijk een mooi snoepzakje van onze voorouders meegekregen. Dat is onder andere hoge bloeddruk en diabetes. Men moet dus alert zijn op dit soort ziektes, het zijn silent killers’, aldus een van de medewerkers. Alle uitkomsten werden netjes genoteerd en indien nodig kreeg men strikte adviezen mee. Minder zout eten als men een hogere bloeddruk heeft of het advies om te sporten bij overgewicht of een te grote buikomvang!
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!