Ramnandanlal: “Area of Interest in voordeel nationale ondernemers”

Area of Interest 2In De Nationale Assemblee (DNA) is er een felle discussie uitgebarsten naar aanleiding van concessies die zouden zijn uitgegeven in de ‘Area of Interest’. Dit gebied is vastgelegd in de nieuwe goudovereenkomsten met Newmont en Iamgold. Henk Ramnandanlal (MC/Palu) zegt in een uitgegeven persbericht het standpunt van de oppositie ‘warrig’ en ‘reactionair’ te vinden, ‘want tijdens deze discussie bleek pas hoe voordelig het nieuwe concept van Area of Interest is voor Suriname en vooral voor nationale ondernemers’. Deze voordelen zijn ook nog bovenop de voordelen die de Staat rechtstreeks heeft uit de goudovereenkomsten zoals de 25% om 30% aandelen in de goudproductie van het bedrijf.
De oppositie vindt namelijk dat er met voorkennis politieke vrienden van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, zijn bevoordeeld. Nu Newmont met het Surinaamse bedrijf Sarafina NV, dat concessies heeft in de Area of Interest, een huurovereenkomst heeft moeten sluiten van bijna US$1 miljoen, vinden de oppositieleden dat Surinamers slapend rijk worden. Henk Ramnandanlal (MC/Palu) om een reactie gevraagd, zegt het standpunt van de oppositie reactionair te vinden, gezien het feit dat de coalitie voor is. Toen de Area of Interest uitgelegd werd in DNA, vonden de oppositieleden dat dit bevoordelen was van buitenlandse bedrijven en dat Suriname een groot deel van zijn zeggenschap op eigen grondgebied uit handen aan het geven was. ‘Maar nu blijkt dat Surinaamse bedrijven profiteren van de nieuwe goudovereenkomsten, vindt dezelfde oppositie dat de minister met voorkennis Surinamers bevoordeelt.’
Ramnandanlal vóór bevoordelen nationale ondernemers, al is het met voorkennis
Weer een verwarrende, reactionaire reactie van de oppositie stelt Ramnandanlal. “Is het Nieuw Front nou voor of tegen het bevoordelen van buitenlandse bedrijven of het bevoordelen van nationale ondernemers” vraagt de parlementariër zich stellig af. Ramnandanlal geeft aan vóór het bevoordelen van nationale ondernemers te zijn, al is het met voorkennis. Hierbij maakt het hem niet uit aan welke politieke partij een nationale ondernemer gelieerd is en/of welke politieke voorkeur de nationale ondernemer heeft. Bevoordelen van nationale ondernemers komt ten goede aan de Surinaamse economie en draagt bij aan het bbp van Suriname. Volgens hem heeft het Front in het verleden juist buitenlandse bedrijven voorgetrokken met voorkennis zoals onder andere bij de wijziging van de voor Suriname zeer voordelige overeenkomst met Cambior in een voor Suriname zeer nadelige overeenkomst in 2001. Deze overeenkomst werd ook nog zonder al teveel discussie door DNA gejaagd door de Front-parlementariërs die van tevoren wisten hoe nadelig deze overeenkomst was voor Suriname en Surinaamse ondernemers. Ramnandanlal zegt eens te zijn met het DNA-lid Ronnie Brunswijk (Abop) dat aangaf dat altijd al goudconcessiehouders voordelen hebben gehad door het onderverhuren van hun concessies. Daarmee wilde Brunswijk zeggen dat altijd al met die voorkennis van het onderverhuren goudconcessies zijn uitgegeven. Onder de vorige regering Venetiaan is 75% van het gebied dat valt onder de Area of Interest aan goudconcessies uitgegeven.
Onderzoek naar concessiehouders
Ramnandanlal zegt voorstander te zijn van een onderzoek naar personen aan wie concessies zijn uitgegeven. “Maar laten we dat ook voor de periode Venetiaan II en Venetiaan III doen, want toen zijn ook met voorkennis goudconcessies uitgegeven.” Het zou de parlementariër niet verbazen als ‘daar ook een heleboel politieke vrienden en familie van de vorige president, de toenmalige minister van NH Rusland en van hun Front-coalitiegenoten tussen zouden zitten’. Hok gaf in de DNA aan dat zo een onderzoek moeilijk zou worden, omdat Suriname klein is en iedereen wel op de één of andere manier aan elkaar gerelateerd is. De concessie, uitgegeven aan Sarafina, is overigens een reeds lang uitgegeven concessie en verlengd onder president Venetiaan. Door wie is deze Surinaamse ondernemer nou bevoordeeld, al dan niet met voorkennis, vraagt Ramnandanlal zich in gemoede af.

error: Kopiëren mag niet!