Unasur komt bijeen voor situatie Venezuela

De inauguratie van de Chileense president Michelle Bachelet vandaag zal gebruikt worden om de situatie in Venezuela te bespreken. Hiervoor worden de ministers van buitenlandse zaken verwacht en eventueel ook enkele presidenten. De onlusten in Venezuela hebben inmiddels aan 22 mensen het leven gekost en zijn er honderden gewond geraakt. Dit zijn de ergste onlusten sinds een decennium. Het lijkt er niet op dat deze onlusten president Maduro naar huis zullen sturen of dat de olie-exporten van Venezuela in enig gevaar verkeren. De Venezolaanse ambassadeur in Suriname gaf ook te kennen dat de onlusten zich concentreren in het achterland en dat slechts 8 van de 250 districten hieraan participeren. De Unasur-staatshoofdenmeeting werd bijeen geroepen door president Rafael Correa van Ecuador. Inmiddels is komen vast te staan dat het een vergadering van de ministers van buitenlandse zaken wordt. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is hiervoor gistermorgen naar Chili vertrokken. President Evo Morales van Bolivia, die goed bevriend is met de Venezolaanse regering, zei afgelopen week dat hij gevraagd was om contact op te nemen met de Unasur-staatshoofden voor deze speciale meeting. Hij gaf aan dat dit moeizaam verliep, aangezien verschillende staatshoofden niet happig waren voor deze meeting. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft vrijdag laat een verklaring goedgekeurd waarin ondersteuning wordt gegeven aan de vrede en wordt opgeroepen tot beëindiging van het geweld in Venezuela. De verklaring kwam tot stand na een volle dag discussie en met een marginale meerderheid.
Cohesie binnen Unasur
Waar kan het aan liggen dat de staatshoofden van de Unasur niet staan te springen voor de topmeeting? “We moeten behoedzaam tot de conclusie komen dat de presidenten aan andere zaken prioriteit geven en niet aan een topmeeting van de Unasur”, zegt diplomaat Sonny Hira. “Als dat zo is, moeten er vraagtekens geplaatst worden bij de cohesie van deze organisatie. In dat geval is het dringende noodzaak dat er een bijeenkomst wordt bijeengeroepen om na te gaan waarom niet alle neuzen in dezelfde richting kijken. Unasur moet in staat zijn eenduidige besluiten te nemen betreffende zaken binnen het Zuid-Amerikaans continent.” De diplomaat verwijst ook naar de vele spanningen, onderlinge geschillen en grenskwesties die tussen verschillende Unasur-landen gaande zijn. Deze issues bereiken de agenda niet eens. “Worden de doelen van Unasur wel gehaald”, vraagt Hira zich af. “Er moet een duidelijk Zuid-Amerikaans standpunt zijn betreffende de politiekvoering op het Zuid-Amerikaans continent en de onderlinge cohesie van de lidlanden moet versterkt worden, anders gaat ook deze organisatie een stille dood sterven.”

error: Kopiëren mag niet!