Gilmore Hoefdraad: “Bitcoin zie ik als een mislukte poging om centrale banken te vervangen”

De berichten over het bitcoin-gebeuren, waarvoor ook reclame werd gemaakt in Suriname, blijven negatief. De president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, zou al eerder hebben aangegeven dat de bitcoin, vanuit een puur academische beschouwing bekeken, een nogal dubieus concept is om een kunstmatige valuta te creëren die niet centraal wordt gereguleerd. Het geld wordt gecreëerd door een complex internetgerelateerd algoritme dat buitensporige geldcreatie tegengaat. “Bitcoin zie ik als een mislukte poging om centrale banken te vervangen als de instituten die geld uitgeven”, zei Hoefdraad verder. Het wordt ook voorgesteld als een middel om inbeslagname van goederen door de overheid te voorkomen en financiële controlemechanismen te omzeilen. Bitcoin-handelaar MT. Gox heeft inmiddels een surseance van betaling aangevraagd. MT. Gox zou de schulden die ongeveer 46 miljoen euro bedragen, niet meer kunnen betalen. Deze aanvraag moet mogelijk leiden tot het aanvragen van faillissement. De handelaar had ongeveer 744.000 bitcoins in beheer. Met de huidige koers zijn ze ongeveer 305 miljoen euro waard. De mensen die hun bitcoins bij deze handelaar hadden geparkeerd, kunnen mogelijk fluiten naar hun centen.
Veel investeerders verdenken de handelaar inmiddels van fraude en diefstal. De dienst heeft vaker te kampen met technische problemen, waardoor transacties te manipuleren waren. Sinds februari handelt het bedrijf vanwege de aanhoudende technische problemen, geen transacties meer af. Onlangs heeft MT. Gox een bericht op haar website geplaatst welke als volgt luidt: “In het licht van de recente ontwikkelingen en potentiële gevolgen voor MT. Gox en de markt hebben we de beslissing genomen om alle transactie voor onbepaalde tijd op te schorten. Dit doen we om de site en de gebruikers te beschermen. We zullen de situatie in de gaten houden en actie ondernemen waar nodig.” In andere delen van de wereld kan men wel overweg met bitcoins. In Den Haag gaat een aantal horecaondernemers de bitcoin accepteren als betaalmiddel. Vanaf 20 maart kunnen gasten met deze nieuwe vorm van elektronisch geld terecht bij tien bedrijven aan de ‘Bitcoin Boulevard’. Den Haag krijgt een zogenoemde Bitcoin Boulevard.
Mysterieuze dood
Ondertussen heeft een aantal bankiers op een mysterieuze wijze de dood gevonden. De laatste gaat om een mysterieuze dood van een jonge bitcoin-bankier uit Singapore. De sterfgevallen waarvan over het merendeel wordt gezegd dat het zelfmoorden waren, wakkeren twijfels op bij nabestaanden. Het betreft in dit geval relatief jonge mensen die midden in het leven stonden, goede banen hadden en waar geen aanwijzingen waren dat er iets aan de hand zou zijn. Dezelfde situatie doet zich nu voor bij een 27-jarige vrouwelijke bitcoin-bankier, Autumn Radtke uit Singapore. Zij was directeur van First Meta, een handelsplatform voor bitcoins. Volgens berichten uit Azië betreft het hier zelfmoord, maar niemand heeft enig idee waarom deze jonge vrouw zoiets zou doen. Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot 11.
Bitcoin mag dan een fiasco zijn, maar het technisch concept is voor velen nog steeds aanlokkelijk en verwachtbaar is dat andere “bankiers” over niet al te lange tijd zich zullen aanmelden.

error: Kopiëren mag niet!