Braziliaans stilzwijgen over Venezuela staat gelijk aan medeplichtigheid

Aan de vooravond van de aangekondigde Unasur-meeting in Chili trok Congresvrouw Maria Corina Machado op donderdag 6 maart, samen met een groep burgers, naar de ambassade van Brazilië in Caracas. Ze stelden de vraag of Brazilië een standpunt kan innemen tegen de schending van de mensenrechten gepleegd door het regiem van de Venezolaanse president Nicholas Maduro. Van daaruit vroeg de ambassade dan ook aan de Braziliaanse president Dilma Roussef om nu een standpunt in te nemen, omdat het stilzwijgen kan worden gezien als ‘medeplichtigheid’.
Omdat Brazilië een land met grote invloed is in Latijns-Amerika, leverde Machado een brief met honderden handtekeningen van burgers af aan de ambassade, in de hoop dat Brazilië stappen zou ondernemen. ‘De ambtenaren van de ambassade hebben ons verzekerd dat de brief de Braziliaanse ambassadeur in de OAS (Organisatie van de Amerikaanse Staten, red.) zal bereiken. Ze zullen ook de boodschap overbrengen dat we zullen protesteren bij de verschillende ambassades van Brazilië over de wereld’, vertelt Machado.
‘De Venezolanen hebben beslist om op straat te protesteren voor vrijheid en democratie en dat is een onomkeerbaar proces. Dit moet vooral duidelijk worden gemaakt aan Latijns-Amerika en aan Brazilië in het bijzonder’, legt Machado verder uit. President Maduro beval paramilitaire groepen op donderdag 6 maart op de nationale televisie om vredevolle demonstranten aan te vallen. Dit gebeurde in Altamira, Chacao, Carrizal, Los Teques, Valencia en in Los Ruices, waar twee demonstranten werden gedood.
Bij monde van zijn minister van Buitenlandse Zaken heeft Venezuela aan Suriname als voorzitter van de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur) gevraagd om met spoed een bijeenkomst voor de presidenten van de leden van Unasur te organiseren. Terwijl Brazilië om een stadpunt wordt gevraagd, heeft minister Lackin aangegeven dat het volk en de regering van Suriname solidair zijn met het ontwikkelingsproces dat de democratisch gekozen Maduro heeft ingezet. Ook vindt Suriname dat Venezuela de kans moet krijgen zijn interne problemen door dialoog zelf op te lossen, aldus minister Lackin.
Sara Van Obbergen

error: Kopiëren mag niet!