Caricom organiseert tussentijdse vergadering, Bouterse niet aanwezig

CARICOM organiseert tussentijdse vergadering, Bouterse niet aanwezigDe Caribische Gemeenschap (Caricom) organiseert van zaterdag 8 tot en met dinsdag 11 maart een tussentijdse vergadering op Sint Vincent and the Grenadines. Opvallend is dat president Bouterse hierbij niet aanwezig zal zijn. De president zal in plaats hiervan aanwezig zijn tijdens de inauguratie van president Michelle Bachelet in Chili vandaag. Suriname zal dan vertegenwoordigd worden door minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie. Hij zal worden bijgestaan door ambassadeur M. Kerpens, A. Zunder en door stafmedewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel en Industrie.
Suriname zal tijdens de vergadering het ‘Champion for Youth’ ontwikkelingsfonds lanceren en hierbij de verschillende regeringsleiders oproepen om hieraan bij te dragen. Het fonds is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van de jeugd in de regio.
Het hoofdthema van de tussentijdse vergadering is de ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologie (ICT) samen met de ontwikkeling van menselijke hulpbronnen en duurzame ontwikkeling in het algemeen. De focus wordt vooral hierop gelegd aangezien deze gebieden belangrijk zijn voor een duurzame economische ontwikkeling van de gemeenschap. Verder zal er ook gediscussieerd worden over klimaatsveranderingen en rampenplannen.
Ter voorbereiding van deze vergadering werd er in januari een speciale bijeenkomst voor de Raad van Handel en Economische Ontwikkeling gehouden in St. George’s, Grenada. Tijdens deze bijeenkomst werd de basis voor de discussies gelegd tijdens de tussentijdse vergadering.
ICT heeft zich ontpopt tot een prioriteit voor elke lidstaat van Caricom. Tijdens de vergadering zullen dan ook de economische vooruitzichten van de gemeenschap voor 2015 worden voorspeld en de regeringsleiders zullen aanbevelingen verkrijgen van de Economische Commissie. Secretaris-generaal van Caricom, Irwin La Roque, zegt dat regeringen ICT hebben gedefinieerd als een belangrijke pijler voor de sociaaleconomische transformatie en de ontwikkeling van hun land. ‘Het zou vreselijk nalatig zijn van ons als we niet dagelijks naar een manier zoeken om ICT naar een hoger niveau te tillen, voor alles wat we trachten te bereiken als volk en als regio’, aldus La Roque.
Door het digitaliseren van documenten, het ontwikkelen en gebruiken van robotica en het creëren van nichemarkten zodat jongeren de oudere werknemers kunnen opvolgen, zal de ICT verder worden ontwikkeld. Dit geeft Jennifer Britton, plaatsvervangend programmamanager en medewerkster van het Caricom-secretariaat, aan. ‘Om dit alles te verwezenlijken, heeft de gemeenschap goed opgeleide en goed uitgeruste mensen nodig. Educatie is dus de sleutel van alles. Het is dit gegeven dat ons tot innovatie drijft en dat ons in staat zal stellen om verschillende dingen te doen. De gemeenschap moet dus uitgerust worden met de hulpmiddelen die van toepassing zijn op de regionale en nationale behoeften’, legt Britton uit.
Sara Van Obbergen

error: Kopiëren mag niet!