Sjaam Binda: ‘Een ieder moet zichzelf een waarde geven’

In een gesprek met Dagblad Suriname heeft de ondernemer Sjaam Binda enkele hoofdpunten aangegeven hoe iemand met succes een onderneming kan starten en dit op lang termijn kan behouden. Volgens Sjaam Binda moet je als ondernemer alvast een businessplan hebben. Iedereen die aan dienstverlening doet, moet klanten hebben. ‘We kijken ook naar wat voor behoefte de markt heeft. Daarnaast zal je ook moeten kijken naar wat je kosten zullen zijn en in welke omgeving je de zaak zal vestigen. Bij eenmansbedrijven zal je natuurlijk niet druk hoeven te maken over personeelskosten. Een voorbeeld hiervan zijn de mensen die met vogelkooien bezig zijn of zelf airco`s repareren. Dit soort ondernemers produceren aan huis. Belangrijk is dat je natuurlijk een vakscholing moet hebben. Hiernaast moet je kijken van waar je de klanten vandaan zult halen. Als laatste ga je na je businessplan ook kijken naar je eigen waarde per dag als persoon.’
Volgens Binda moet een ieder zichzelf een waarde geven. ‘Als je bijvoorbeeld je waarde als persoon stelt op SRD 25 per dag, dan zal je waarde per maand op basis van twintig werkdagen SRD 500 zijn. Dit betekent dat je elke dag minimaal die SRD 25 moet verdienen. Degenen die het niet per dag willen berekenen, kunnen het per week berekenen. Hierna ga je kijken of je onderneming wel het gewenste resultaat levert en dan kijk je hoeveel kapitaal je uit de winst terug zal investeren in het bedrijf. Het geld dat je investeert, moet je natuurlijk weer eruit kunnen halen. De calculaties zijn heel belangrijk. Hoeveel winst denk je eruit te maken? Als ondernemer moet je daarom niet zorgen dat je strandt.’
Wanneer je jezelf in een van onderstaande uitspraken herkent, dan ben je waarschijnlijk in het bedrijfsstadium belandt waar Action Coach naar refereert als ‘Mastery’. In dit stadium moet je als ondernemer vier basisprocessen onder de knie hebben vooraleer je kunt doorstromen naar de volgende fase van het bedrijfsgroeiproces. Dit verklaart Coach Rose van Action Coach Suriname. ‘Omdat het grootste deel van de bedrijfseigenaren die ik spreek één of meerdere processen niet beheerst, dacht ik dat het goed zou zijn om hier verder op in te gaan.’
De vier basisprocessen worden onderverdeeld in money, destination, time en delivery & distribution mastery. ‘Het komt erop neer dat je ten eerste als ondernemer weet hoe je cashflow moet generen voor het bedrijf. En hoe je deze moet monitoren, beheersen en sturen. Ten tweede moet je een langetermijnvisie voor jezelf en het bedrijf hebben uitgestippeld, zodat je weet op welke dingen je moet focussen voor het bedrijf. Verder moet je als bedrijf garanderen om steeds weer dezelfde kwaliteit en service te leveren. Als laatste moet je in staat zijn om je werk en privéleven te balanceren, zonder dat de bedrijfsprestaties daaronder lijden. Hoe je dit moet doen, kan je terugvinden op onze website www.coachrose.wordpress.com. Het is een moeilijk en langdurig proces, maar het loont wel als je even doorzet. Zowel voor jezelf als voor de financiën van je bedrijf”, aldus Coach Rose.
De zeven signalen dat je als ondernemer gestrand bent
Je had ooit eens personeel, maar dat gaf zoveel hoofdpijn dat je nu weer alleen werkt. Aan het eind van de dag/week heb je hard gewerkt en toch vraag je af: wat heb ik eigenlijk bereikt? Aan het eind van elke maand is het rennen en toveren om alle salarissen te betalen. Je hebt het gevoel dat, wanneer je zelf niet aanwezig bent, het bedrijf niet goed draait. Je werkt zoveel uren, dat je gezin je nauwelijks ziet en je hebt geen idee wat je zou kunnen doen om dat te veranderen. Je hebt een neus voor kansen in de markt en swingt de ene deal na de andere. In schril contrast met deze enthousiaste ondernemingsspirit staat jouw organisatie, waar de mensen wel opdrachten uitvoeren, maar veel meer ook niet en je hebt geen idee hoeveel winst het bedrijf precies maakt, je neemt aan dat als er geld op de bank is dat er winst is gemaakt. Volgens Binda moet een ondernemer ervan uitgaan dat hij niet gaat stranden. ‘In zulke gevallen heb je dan geen goede calculaties gemaakt. Als je met iets begint, moet je honderd procent ervoor gaan. Natuurlijk ga je ook kijken naar welke concurrenten je in de buurt hebt. Ben je opgewassen tegen je concurrenten? Daarom moet je businessplan goed uitgestippeld zijn.’
FR

error: Kopiëren mag niet!