Binnenlandse trip soms duurder dan ticket naar Miami

Toeristen betalen hoge prijzen om ons land te mogen bezoeken en daar blijft het niet bij. Want de avontuurlijke toerist mag daarnaast nog honderden euro’s gaan neertellen om verder ons land te gaan ontdekken. Elke tour wordt namelijk aangeboden in de Europese munteenheid, maar wat men er voor krijgt, heeft soms de waarde van verlepte SRD’s.
Zakkenvullers op een enkeling na
Veel tours bieden de buitenlanders een kijkje in onze geschiedenis en zijn eigenlijk erg leerzaam. Ook voor Surinamers. Echter zijn de georganiseerde tours vaak niet binnen handbereik voor de meeste mensen van onze bevolking. Wie bijvoorbeeld een georganiseerde dagtrip wil maken naar Moengo moet daar gemiddeld € 70 voor neertellen. Omgerekend is dat meer dan SRD 300. Een heftige prijs voor een gemiddelde Surinamer die wat van zijn of haar eigen land zou willen zien. Ook als men bijvoorbeeld een plantagetour zou willen doen, moet men honderden SRD’s neertellen. Touroperators, vaak van buitenlandse komaf!, vullen hun zakken op een grove manier en maar een enkeling doet wat terug voor de Surinaamse gemeenschap. Een van de bekendere en goedkopere, per persoon kost deze tour ‘maar’ € 43, is de Sweet Merodia tour van Cynthia mcLeod. Omgerekend nog steeds SRD 197,-, maar het doet minder pijn want naast een schat aan informatie wordt men enorm goed verzorgd. Daarnaast zet de schrijfster zich ook in om die schat aan informatie aan de eigen bevolking over te dragen en kunnen kinderen via school dus deelnemen aan zo een tour.
‘Iedereen wil bami maar men hoeft er geen vijf!’
Sinds enkele maanden is er een andere speler op de markt die zich ook inzet om kennis over te dragen aan de Surinaamse jeugd en bovenal ook probeert om de leerzame tours toegankelijk te maken voor onze eigen mensen. Dat is Bondru Tours die tochten organiseert naar onder andere de Warappakreek en diverse plantages in het district Commewijne. Sahida Leerdam is de assistent-manager van het bedrijf. ‘Ja, iedereen wil bami eten maar men hoeft niet vijf bami te eten!”, zegt ze als het gaat om de hoge prijzen van tours. Binnen Bondru Tours vindt men het van belang dat ook Surinamers wat leren over de geschiedenis van het land. “We bieden aangepaste tours aan. Bijvoorbeeld dat mensen zelf voor het vervoer zorgen tot een bepaalde locatie en dat wij het vanaf daar weer overnemen. Zo druk je de prijs al. Of we geven mensen de kans zelf voor eten en drinken te zorgen waardoor ook die kosten al wegvallen. We staan er in ieder geval open voor en men kan gewoon contact met ons opnemen.”
Reizende Schoolkinderen
Daarnaast zal het bedrijf zich in de maand maart ook inzetten voor het project Reizende Schoolkinderen waarbij kinderen van de lagere school meegenomen worden op een Agro-tour. “Daarbij leren ze alles over landbouw en veeteelt. Ze kunnen even meehelpen maar ook proeven zodat ze het hele proces van bijvoorbeeld een gewas als cassave kunnen ervaren.” Om dat te bekostigen zal de touroperator de netto opbrengsten van twee dagtours (22 maart en 29 maart) doneren aan het project. De kosten per persoon bedragen wel weer SRD 250. “Maar als er mensen zijn die een andere bijdrage willen leveren aan het project dan kan dat ook! We horen het graag!”, aldus Leerdam.
Nederlanders die niet naar de Efteling kunnen?
Het is apart dat het leren kennen van het eigen land gepaard gaat met zulke hoge prijzen. Dat komt ook doordat de faciliteiten niet overal toereikend zijn. Maar de kennis over de geschiedenis van ons land die via verschillende plantagetours overgedragen wordt, is ook essentieel voor onze eigen mensen. Daarnaast zal men zelden horen dat Nederlanders klagen over het feit dat ze zo graag naar de Efteling hadden gewild maar het niet konden omdat alleen de entree al € 65 was! Bovendien gaat men daar goedkoop op vakantie in eigen land. Hier zijn tickets naar Miami soms goedkoper dan een meerdaagse trip naar het binnenland…
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!