Museumnacht komt naar Paramaribo

1zekerHet Surinaamsch Rumhuis heeft voor 2014 nieuwe projecten voor Suriname in petto. Het organiseren van een museumnacht in Paramaribo is één van de speerpunten voor dit jaar. Suriname Alcoholic Beverage NV (SAB) werd op 17 november 1966 opgericht en startte met het bottelen en distribueren van rum en suikerproducten. Deze werden aangeleverd door de suikeronderneming Marienburg in Commewijne. In 1973 sloot SAB een samenwerkingscontract met het bedrijf Hanappier Peyrelongue & Co. Dit bedrijf was gevestigd in Bordeaux (Frankrijk) en producent van de Hanappier.
Sinds 2011 heeft de SAB ook een eigen museum, genaamd het Surinaamsch Rumhuis. Het nog jonge instituut trekt elk jaar meer gasten. Zo is vorig jaar, ten opzichte van 2012, het bezoekersaantal met 45% gestegen.
In het afgelopen jaar is veel reclame gemaakt voor het Surinaamsch Rumhuis en dat zorgde ervoor dat er veel bezoekers op het museum afkwamen. In het Surinaamsch Rumhuis krijgt men het verhaal te horen dat achter de rumproductie zit. Tijdens de rondleiding door de fabriek genaamd ‘Van suikerriet naar vloeibaar goud’ wordt uitgelegd hoe melasse in de rum terecht komt, hoe meesterblenders de smaak bepalen en kuipers de rum klaar maken voor opslag.
De SAB heeft vanaf haar oprichting verscheidene onderscheidingen en awards gewonnen voor haar rums. Zo is de Black Cat Rum in 1977 onderscheiden met een gouden medaille en met dit succes groeide het bedrijf dan ook snel in aanzien en omvang. Black Cat werd de nationale trots van Suriname.
Een jaar later viel Poker Rum in Zwitserland in de prijzen, opnieuw met een gouden medaille. Poker Rum heeft zich later ontwikkeld tot Borgoe Rum. In 2003 werd Borgoe Extra onderscheiden in Japan en het jaar erop in Brussel.
Inmiddels heeft SAB een rol in de nationale alcoholproductie. Ze heeft ook de eerste stappen gezet naar de internationale markt. De SAB probeert om verantwoord gebruik te maken van de nationale hulpbronnen.
Daarnaast heeft het Surinaamsch Rumhuis ambities om maatschappelijke projecten te organiseren. Zo ligt het in de planning dat er op 18 mei, naar Nederlands voorbeeld, een museumnacht gehouden wordt. Eens per jaar openen in Nederland en België de musea hun deuren. Kunst en cultuur laten zich in de nacht van hun beste kant zien. Het Surinaamsch Rumhuis heeft het plan om dit ook op te zetten in Paramaribo. “Achter de schermen zijn we al begonnen met de opzet van een samenwerkingsproject met verschillende musea”, zegt woordvoerder Lieveld van het Surinaamsch Rumhuis. “Er zijn nog geen concrete toezeggingen gedaan door andere musea. Het projectbeleid wordt nu opgezet en er is een nauwe samenwerking met Ann Hermelijn. Dit plan moet deze maand afgerond worden en dan is in kaart gebracht welke actoren en musea meedoen.”

error: Kopiëren mag niet!