Kathedraal verheven tot basiliek

2Kathedraal verheven tot basiliekOnze houten kathedraal is door Paus Franciscus ‘gepromoveerd’ tot basiliek. ‘Dit is al enkele weken bij ons bekend, maar op 6 april zal de kathedraal officieel verheven worden’, aldus pater De Becker van het RK-Bisdom. Op 6 april zal er een speciale dienst plaatsvinden. ‘Daarvoor zal de nuntius (aartsbisschop, red.) vanuit Trinidad overkomen om de dienst bij te wonen.’
Binnen de Rooms-Katholieke Kerk is de term basiliek een eretitel voor een speciaal kerkgebouw of een bedevaartsoord. Onze kathedraal voldoet aan beide voorwaarden. Het gebouw is bijzonder, omdat het helemaal uit hout is opgetrokken en wordt gezien als een bedevaartsoord, omdat de zalig verklaarde Petrus Donders er begraven is. Donders, beter bekend als Peerke Donders, werd bekend om zijn werkzaamheden te Batavia, in het verleden een melaatsenkolonie te Saramacca. Na zijn dood (in 1887) werd hij er ook begraven, maar Peerke Donders werd in 1900 in de Kathedraal bijgezet, waar hij nu nog ligt in een aparte zijkapel. Momenteel zijn er botsplinters van zijn stoffelijk overschot in Leiden, waar er onderzoek wordt verricht naar lepra.
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!