Dc Karta Bink: ‘Het gotong rojong-systeem werkt’

Het district Commewijne is in opmars. Sinds de komst van de Wijdenboschbrug is het veel gemakkelijker te bereiken en dat zorgt voor veel meer leven in de brouwerij in het plantagedistrict. Zo is bijvoorbeeld het weggedeelte te Tamanredjo onlangs opgeknapt en overal wordt er vlijtig gebouwd.
Zandwegen duurder in onderhoud
Wonen op Commewijne is in trek en was altijd relatief goedkoop, maar ook daar beginnen de prijzen te stijgen. De dc van het district, Ingrid Karta Bink, beaamt het. “Ik denk dat hoe dichter bij de brug, hoe duurder het wordt. Dus als men iets verder weg gaat zitten, dan kan men nog voor een redelijke prijs iets vinden.” Karta Bink is eigenlijk zeer tevreden over haar district dat het goed doet bij de toeristen. Maar waar zij vooral erg trots op is, is de samenwerking tussen de Commewijners onderling. “Binnen de Javaanse gemeenschap kennen we dat als gotong rojong. Dat wil zeggen ‘elkaar helpen en samenwerken’. “Op die manier hebben wij gezamenlijk al wat taken verricht in het district. Zo heeft een groep mensen gezamenlijk een polikliniek die helemaal vervallen was, weer opgeknapt. We hebben alles samen gedaan met materiaal van plaatselijke ondernemers en binnen twee weekenden was het gebouw zo goed als nieuw.” Toch is er nog een aantal dingen dat op het verlanglijstje staat van Karta Bink. “Ja, ik wil nog iets doen aan de vele zandwegen. Dat is gewoon veel duurder om bij te houden in vergelijking tot geasfalteerde wegen. Dat wil ik dus nog graag aanpakken!”
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!