PVF vergadert met rijstboeren

De voorzitter van de politieke partij PVF, Soedeschand Jairam, heeft recent vergaderd met rijstboeren op Wageningen. Op de vergadering zijn onder andere teelttechnische aspecten zoals bemesting, ziekten en plagen besproken. Jairam heeft de rijstboeren zondag erop gewezen dat voor de agrarische ontwikkeling niet alleen de verbetering van de infrastructuur een noodzaak is. Ook de organisatieontwikkeling, inputvoorziening, informatievoorziening, innovatie en instituten zijn belangrijke zaken waaraan bijzondere aandacht moet worden besteed. De PVF is volgens Jairam al geruime tijd bezig met een bewustwordingscampagne onder de landbouwers van Nickerie over de voordelen van een goede gestructureerde samenwerking. Heel belangrijk is dat men ervan bewust moet zijn dat niet alleen de overheid, maar ook de inspanning van de andere stakeholders heel belangrijk is.
Boeren dragen de meeste risico’s
Toen de rijstbouw op een traditionele wijze werd gedaan, konden de rijstboeren maximaal profiteren van hun productie. De afgelopen decennia is gebleken dat vanwege de mechanisatie en de expansie van de rijstsector er meerdere stakeholders zijn bijgekomen, zoals inputleveranciers, financiers, machinehouders, verwerkers en exporteurs. Al deze stakeholders proberen hun winstmarge te maximaliseren ten koste van de anderen. Hierbij zijn de zwakke stakeholders, onder andere de boeren, vaak de verliezers, terwijl zij de meeste risico’s dragen.
De herstructurering van de interne markt via coöperaties zal de positie van de producenten verbeteren, omdat de boeren daardoor een betere prijs kunnen afdwingen voor hun producten en goedkopere input kunnen aanschaffen. Naar schatting kan via een effectieve organisatievorm, de winstmarge van de padieboer toenemen met 20 procent.
De boeren van Wageningen hebben aangegeven dat zij al bezig zijn zich te organiseren. Zij willen dat de geplande droog- en verwerkingsfaciliteiten op SML zo gauw als mogelijk worden geïmplementeerd, waardoor Wageningen en omgeving weer tot bloei kunnen komen.

error: Kopiëren mag niet!