President Bouterse: “Take your bundle and go”

President uit dreigende taal naar ambassadeurs bij herdenking 34 jaar Staatsgreep
Er schuilt veel gevaar herhaalde president Desi Bouterse tot 3 maal toe tijdens zijn toespraak bij de 34ste herdenking van de staatsgreep. U hebt geen idee, wat mensen bekokstoven voor ons, zei Bouterse. Ze denken dat de andere presidentskandidaat (Lees… Santhokhi) niet klaar is, willen ze er alles aan doen dat de verkiezingen niet door gaan, ging Bouterse verder. Met “ze” wordt gedoeld op de Amerikaanse en Nederlandse ambassadeurs.
Volgens ons staatshoofd Desi Bouterse is Jay Anania, Amerikaanse ambassadeur bezig met inmenging in aangelegenheden van Suriname. Anania, zal vandaag hoogstwaarschijnlijk een brief ontvangen van de president om zich te verweren. Indien hij zich niet weet te verweren, mag hij zijn biezen pakken en vertrekken. Take your bundle and go, gaf de president te kennen. ‘De ambassadeur moet niet denken dat we niet weten wat er allemaal achter de schermen gebeurd’. Al worden de verkiezingen morgen of vandaag gehouden worden, dan nog zal de geschikte kandidaat van de buitenlanders de verkiezingen niet winnen, onderstreept de president.
“We vermorzelen ze”
De herdenking was duidelijk ook bedoeld om politieke signalen te geven. Zeer zelfverzekerd zei de president “het moment van verkiezingen maakt niet uit, we vermorzelen ze. Wij houden ons niet bezig met de verkiezingen en dan zegt een ambassadeur hier dat hij naar manieren kijkt om de verkiezingen niet door te laten gaan. Meneer ambassadeur, ik waarschuw u! Men wil weer greep krijgen op dit land. Men kan niet verdragen dat we niet bemoeien met de Noord Zee, we willen hun ontwikkelingshulp niet.”
De ambassadeur van Argentinië Alicia de Hoz en Jay Anania, hadden op 14 februari afzonderlijke bezoeken aan minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken belangstelling getoond voor de voorbereidingen die Suriname treft voor de verkiezingen van 2015.
Voor de Argentijnse ambassadeur Alicia de Hoz was het tevens een kennismakingsbezoek. Anania beloofde toen aan Moestadja dat zijn ambassade waar nodig assistentie zal verlenen.
Jay Anania had een paar dagen daarvoor ook een bezoek gebracht aan de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. De voorzitter, Jennifer van Dijk-Silos, zag hem eerder gaan dan komen. Van Dijk- Silos vraagt zich af waarom Anania zoveel belangstelling heeft voor de verkiezing. Ze benadrukte wel dat hij toestemming heeft om toezicht te houden, maar de OKB zal geen Amerikanen of Nederlanders binnenhalen voor de verkiezingen.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!