Bouterse: “Regeren is vooruitzien”

Tijdens de Tamenga Prisierie Dei gaf president Bouterse aan dat Suriname dit jaar mogelijk een bedrag van slechts US$ 55 miljoen aan royalty’s zal ontvangen van Iamgold, hetgeen een enorme terugval betekent in vergelijking met de jaren daarvoor. In 2012 kreeg de Staat nog US$ 167 miljoen aan royalty’s van deze multinational. De afname van inkomsten voor de Staat uit de goudsector, heeft te maken met de dalende wereldmarktprijs van goud in 2013. Als gevolg hiervan heeft de Staat een extra tekort van US$ 112 miljoen. Bouterse gaf de aanwezigen aan dat regeren vooruitzien is. Volgens de president zal een aantal voorzieningen getroffen worden door de regering om de effecten van de dalende inkomsten uit de goudsector op te vangen. Bouterse deelde verder mee dat een lijst van maatregelen getroffen zal worden om de minder draagkrachtigen (“den mofinawans”) tegemoet te komen. De minister van Financiën zal binnen niet al te lange tijd meer informatie hierover verschaffen.
AOV niet voor mensen die het niet nodig hebben
Bouterse deelde zijn gehoor verder mee dat personen die geen Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) nodig hebben, deze ook niet moeten krijgen. Het geld kan besteed worden aan mensen die het harder nodig hebben. Hiervoor zullen de wettelijke regelingen in orde gemaakt worden zei Bouterse verder. Hij noemde zichzelf als voorbeeld van iemand die wel AOV krijgt, maar het geld niet nodig heeft. Hij noemde ook Dilip Sardjoe als voorbeeld. De inkomsten van mensen die zestig worden, moeten bepalend zijn voor het wel of niet in aanmerking komen voor AOV.
34 megawatt-plant
Zowel op de Tamenga Prisierie Dei als bij de herdenking van 34 jaar staatsgreep heeft president Bouterse aangegeven dat op 28 februari de ingebruikname zal plaatsvinden van de 34 megawatt-plant te Tout Lui Faut. Later dit jaar, in juni, zal ook een zonnepanelenpark in gebruik genomen worden. Volgens het staatshoofd is er een bedrag van een miljard gestopt in de energiesector. Bouterse vindt dat het volk ook een bijdrage moet leveren, want het geld komt niet uit de lucht vallen. De “kleine man” zal hiervan gevrijwaard worden, maar degenen die een bijdrage kunnen leveren, zullen dat wel moeten doen. Zonder energie is er geen ontwikkeling benadrukte Bouterse.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!