GPS-systeem in bussen na 5 maanden niet operationeel

Minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Falisie Pinas, verklaarde tegenover de pers dat het GPS-systeem nog niet operationeel is, maar in een testfase zit. De particuliere Lijnbus Organisatie (PLO) zal ook hun bussen kunnen traceren en sancties kunnen treffen in geval een chauffeur zich niet aan de regels houdt, deelde Falisie mee. PLO-voorzitter John Mahadewsing zegt dat er vanuit het ministerie nog niet is gevraagd te coördineren, vandaar dat de PLO ook niet ready is. De PLO beschikt wel over personeel, maar niet over de kennis en zijn nodige trainingen vereist.
Nadat de leden van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) en het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) verplicht werden gesteld om een GPS-apparaat te plaatsen in de bussen, hebben ze nooit meer iets gehoord van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). In september van het vorig jaar heeft het ministerie in bijna alle PLO-bussen een GPS-apparaat laten installeren ter waarde van USD200. Het telecommunicatiebedrijf Digicel heeft in opdracht van het kabinet van de vicepresident de GPS-systemen bevestigd. Enkele bushouders weigerden dit te doen, omdat het ministerie niet genoeg informatie had gegeven over de werking van het apparaat. Ook vreesden de bushouders minder aan subsidie te zullen ontvangen.
Bushouder Edmund Dundas heeft niet het gevoel dat het GPS-apparaat ergens is aangesloten. Hij vraagt zich af of het nog goed werkt, want sinds september is het apparaat constant aan. ‘Voor het apparaat eindelijk gebruikt wordt, is het al aan slijtage ten onder gegaan’, zegt Dundas. OBS-voorzitter Kenneth Themen, die het systeem toejuichte, geeft ook aan dat het systeem nog niet functioneert. De systemen zijn als eerst geplaatst in de bussen van de OBS.
De bedoeling van het Global Positioning Systeem (GPS) was om de veiligheid en betrouwbaarheid van het openbaar vervoer te verbeteren. Het ministerie zou dus kunnen nagaan waar de bus zich bevindt, of de bus rijdt of stilstaat, welke tijden de bus begint te rijden en of de chauffeur zich wel of niet aan zijn uitgezette route houdt. De overheid is ertoe overgegaan om de particuliere bushouders te subsidiëren middels deling in de brandstofkosten, zodat de bustarieven niet verhoogd hoeven te worden. Op deze wijze wordt de consument, in deze dus de passagier, bevoordeeld. Ondanks de overheid het maandelijkse inkomen van de buschauffeurs niet kent, en ondanks de overheid niet kan nagaan hoeveel de buschauffeurs hebben gereden, is er toch ervoor gekozen om te subsidiëren. Het GPS-apparaat zou, indien het correct zou functioneren, helderheid kunnen brengen hierin. Het installeren van GPS in lijnbussen was een van de eerste beloftes gedaan voor vicepresident Robert Ameerali na zijn aantreden.
Pinas gaf aan dat het ministerie al bezig is met het ministerie van Openbare Werken wat betreft bushaltes. Dit is een van de problemen van de PLO, gezien het feit dat de buschauffeurs vaker worden bekeurd voor verkeerd stoppen. Verder zijn de buscontroleurs getraind in hoe om te gaan met passagiers en buschauffeurs, zo klonk de laatste informatie van de TCT-topman.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!