Haïtianen in gelegenheid documenten in orde te maken

2HaitianenOp maandag 17 februari heeft een Haïtiaanse regeringsdelegatie een bezoek gebracht aan Saramacca en een gesprek gehad met districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani. De regeringsdelegatie bestaat uit de directeur van het Nationaal Bureau voor Identificatie (Jean Baptiste Saint Cyr), de directeur van het Nationaal archief (Wilfrid Bertrand), de directeur van het ministerie voor Haïtianen in de Diaspora (Nelson Masrc-Elie) en Claude Raymond Junior, directeur van de Immigratie- en Emigratiedienst. De missie is speciaal door president Martelly van Haïti naar Suriname afgevaardigd om na te gaan hoe de verschillende documenten van de Haïtianen woonachtig in Suriname in orde kunnen worden gemaakt.
Op één dag en op één plaats
Van een onbekend aantal Haïtianen zijn de papieren niet in orde en nieuwe fraudebestendige geboorte- en huwelijksaktes moeten uiterlijk 31 mei van dit jaar aangevraagd zijn bij de Haïtiaanse overheid. Ook hebben alle Haïtianen ongeacht hun nationaliteit recht op een Haïtiaanse identiteitskaart. Om het één en ander in korte tijd voor de paar duizend Haïtianen in Suriname woonachtig in orde te krijgen, wil de regering van Haïti alle staatsburgers op één dag en op één plaats samenbrengen om alle administratieve handelingen te plegen.
Gekozen voor Saramacca
Aan de districtscommissaris van Saramacca is gevraagd of de operatie kan plaatsvinden in zijn district, waar de meeste Haïtianen woonachtig zijn. De delegatie kiest ook voor Saramacca, omdat zij bekend is met de succesvolle ontvangsten van president Martelly tijdens diens staatsbezoek vorig jaar maart en de Haïtian Night ter gelegenheid van Carifesta. Ramdhani zegde direct zijn medewerking toe. De dc gaf aan dat hij een zeer goede relatie heeft met de Haïtiaanse gemeenschap en dat hij graag een bijdrage levert, omdat het belangrijk is dat de documenten van de Haïtianen in orde zijn, zowel voor de Haïtianen zelf als voor de overheden van Haïti en Suriname.
Zaterdag 17 mei: Haïtiaanse Family Day
Afgesproken is dat op zaterdag 17 mei een grote Family Day voor alle Haïtianen in Suriname op Groningen wordt georganiseerd, gecombineerd met het plegen van de administratieve handelingen nodig voor de Haïtianen om hun documenten in orde te maken. De plaatselijke leiders van de Haïtiaanse gemeenschap die ook aanwezig waren bij het gesprek, toonden zich zeer tevreden met de ontwikkelingen. ‘Sinds Bouterse president is van Suriname, is er aandacht voor de Haïtianen. Dc Ramdhani en consul Jospitre spelen hierbij een zeer belangrijke rol’, aldus één van de leiders. Binnenkort zullen het districtscommissariaat Saramacca en het consulaat van Haïti in Suriname bijeenkomen om de organisatie van 17 mei op te zetten.

error: Kopiëren mag niet!