Goejaba te Boven-Suriname elke maand zonder stroom

Lesgeven in het binnenland is niet populair bij leraren. ‘En dat is niet zo gek’, zegt Imro Leidsman, directeur van de Openbare School 2 te Goejaba in Boven-Suriname. “Het binnenland krijgt een stiefmoederlijke behandeling! Goejaba is het grootste dorp in het binnenland met ruim vierduizend inwoners. We hebben nog steeds geen stromend water en elke maand zitten we een week of twee zonder stroom!”
Maandelijks 12 vaten diesel voor 2 weken
“Het energieprobleem is structureel”, aldus Leidsman. Het dorp krijgt namelijk elke maand 12 vaten diesel en dat is niet voldoende. “Ik heb het meerdere malen aangegeven en er gebeurt niks. Men wacht gewoon tot de termijn verstreken is en stuurt dan weer 12 vaten diesel. Dit is maar genoeg voor twee weken.” Het dorp zit elke maand twee weken zonder stroom. “Dus ook de school!” De schooldirecteur heeft al meerdere malen gevraagd om oplossingen voor het probleem en wil zijn school draaiende houden. “Ik heb zelfs bedrijven aangeschreven om te vragen of zij ons misschien kunnen helpen aan brandstof. Ik ben zelfs bij ze langs geweest en allemaal gaven ze aan de brief gewoon niet gelezen te hebben of dat het ‘nog in behandeling’ was.”
Zonder energie geen ontwikkeling
Leidsman heeft meerdere malen het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, dat zorgt voor de brandstof, op de hoogte gesteld, tevergeefs. Het baart hem zorgen. “Nu de verkiezingen eraan komen, zullen er straks wel weer bezoeken komen, dan weten ze het dorp wel te vinden. Maar de bewoners van het binnenland hebben net zo veel rechten als de mensen in Paramaribo!” De directeur hamert erop dat energie van essentieel belang is voor de ontwikkeling van het gebied. “Als er geen radio is, geen tv, men zit in het donker, en dan zijn de omstandigheden waaronder wij lesgeven al erbarmelijk!”
Nul op rekest voor naschoolse opvang
Het energieprobleem is niet het enige dat mis is in het dorp. Want sinds de afloop van de decembervakantie is er niks meer van de naschoolse opvang terecht gekomen. Ook daarover had de schooldirecteur meerdere malen contact met de Commissie Naschoolse Opvang. “Iedere keer krijg ik nul op het rekest! Er gebeurt niks. Nu was het zo dat er twee weken geleden was beloofd dat er weer middelen beschikbaar zouden worden gesteld voor de naschoolse opvang. We wachten nog steeds..” Leidsman geeft aan dat de naschoolse opvang enorm belangrijk is. “ De kinderen hebben een achterstand wat betreft onderwijs. Die naschoolse opvang gebruikten wij om die achterstand weg te werken. De leerlingen kregen huiswerkbegeleiding.”
Repressief of preventiefVolgens Leidsman zorgt het achterlopen in ontwikkeling voor een verval in criminaliteit. “Die meneer Tigribarba heeft het steeds over repressief werken wat criminaliteit betreft. Maar waarom kunnen we niet preventief te werken?!” Leidsman hoopt dat er snel een structurele verbetering komt in de situatie.
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!