Chillen met een djogo op de Wilhelminastraat

Vanaf donderdagavond tot en met zaterdagavond lijkt het vaste prik voor jongeren om elkaar te ontmoeten bij het pompstation On The Run. Ook wat verder de Wilhelminastraat in, in het gedeelte van Popeyes (wederom in de buurt van een pompstation) zijn er in het weekend concentraties te vinden van jongeren. Ze hangen wat rond met elkaar, sommigen hebben draagbare CD-spelers bij zich en verzorgen elkaar en de buurt van diverse dampende beats. Ook parkeerterreinen bij de Maretraite Mall zijn populaire hangouts voor jongeren en hun auto’s.
Club Wilhelmina en Bardancing The Parkinglot
Het chillen op de Wilhelminastraat en andere openbare plaatsen wordt gezien als een goedkoper alternatief voor het uitgaan in clubs of bars wat vaak te duur is voor het gemiddeld salaris van een jongere in ons land. In principe niks mis mee, ware het niet dat het uitgaanspubliek van ‘Club Wilhelmina’ en ‘Bardancing The Parkinglot’ de zuurverdiende centjes bij elkaar legt en uitgeeft aan bier en soms zelfs flessen sterkere drank zoals whiskey of rum.
Gezonde levensstijl?
In principe ook niks mis mee, het is een ieders eigen keus alcohol te nuttigen of niet, hoewel het niet past binnen een gezonde levensstijl, iets dat momenteel een hot item is in ons land, omdat velen van ons kampen met overgewicht. Alcohol kan daar een grote bijdrage aan leveren door het enorme aantal calorieën dat een glas bier of een shot whisky bevat. Naast het gezondheidsaspect komt er ook een stuk veiligheid bij kijken. Veel van de jongeren blijven zeker een paar uur hangen met elkaar en het is moeilijk voor te stellen dat ze per persoon gemiddeld maar één drankje zullen nuttigen. Daarnaast is een shot whisky in Club Wilhelmina waar men zelf in mag schenken iets heel anders dan een shot whisky zoals die te verkrijgen is in de ‘normale’ horeca.
De ‘Chinese Politie’
Men zou dus met enige zekerheid kunnen stellen dat een deel van deze jongeren, na het ‘chillen’, onder invloed van alcohol huiswaarts keert en zelf achter het stuur kruipt waarbij de bestuurder een gevaar kan vormen voor zichzelf, anderen in het verkeer en de medepassagiers. Toch lijkt het erop dat het gedoogd wordt en eigenlijk is het niet bij wet verboden alcohol te nuttigen in het openbaar, terwijl het een goede preventieve maatregel zou kunnen zijn. Toch gebeurt het steeds vaker dat jongeren weggestuurd worden als zij zichzelf ophouden bij een supermarkt onder het genot van een biertje. Niet door de politie, maar de door de supermarkthouders zelf die aangeven dat zij wel een probleem met de politie krijgen. Vanuit de Voorlichtingsdienst van de politie wordt echter aangegeven dat er geen straf op zit. Tenzij men de openbare orde verstoort en daar valt bijvoorbeeld ook het naroepen van mensen onder, aldus de Voorlichtingsdienst.
Openbare dronkenschap
Openbare dronkenschap is wel strafbaar. Volgens het Wetboek van Strafrecht, artikel 493, echter alleen als men ‘in het openbaar het verkeer belemmert of de orde ver¬stoort, hetzij eens anders veiligheid bedreigt, hetzij enige handeling verricht waarbij, tot voorkoming van gevaar voor leven of gezondheid van derden, bijzondere omzichtigheid of voorzorgen worden vereist.’ De strafmaatregel is ‘hechtenis van ten hoogste zes dagen of geldboete van ten hoogste Srd 300,-’.
‘Strafmaatregelen’
Er zijn nog meer punten omtrent het nuttigen van alcohol strafbaar gesteld. Zo is het verboden kinderen onder zestien jaar alcohol te geven. Maar hoe zit het met de minderjarigen tussen de 16 en 18 jaar? Het is verboden drank te verkopen aan iemand die al duidelijk in beschonken toestand is en het is verboden iemand middels geweld te dwingen alcohol of een bedwelmende drank te nuttigen. Strafmaatregel volgens artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht: gevangenisstraf van ten hoogste negen maanden of geld¬boete van ten hoogste Srd. 300,-.
Afwijkend gedrag?
Met geldboetes die voor praktisch iedereen makkelijk te veroorloven zijn, zelfs schoolgaande of studerende jongeren kunnen wel ergens geld vandaan halen, zijn de dagen in hechtenis geen effectief afschrikmiddel. Het lijkt erop dat we dus eigenlijk vrij kaarten uitdelen voor Club Wilhelmina en Club The Parking Lot. Zonde van de moeite van Minister Belfort om de scholen langs te gaan en de scholieren op het hart te drukken goede burgers te worden en zich vooral netjes te kleden. Ook mochten ze geen afwijkend gedrag vertonen. Het drinken van alcohol langs de weg of op parkeerterreinen en daarna achter het stuur kruipen, afwijkend gedrag of niet?
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!