Rechtszaak Guyanese vissers uitgesteld

Kantonrechter Susanne Chu stelde de rechtszaak, waarbij vijf vissers van Guyanese komaf een beroving voor de kust van het district Coronie hebben gepleegd, uit. De directeur van de Maritieme Autoriteit Suriname moest aanvankelijk op de terechtzitting komen uitleggen hoe coördinaten op open zee worden vastgesteld. Hij verscheen echter niet. De magistraat heeft de medebrenging van deze getuige gelast. De kantonrechter hoorde op de terechtzitting van 29 januari vier getuigen in deze zaak. De verdachten hebben op 8 juli 2013 twee vissersboten beroofd. Het delict vond plaats voor de kust van het district Coronie op twee plaatsen, die door de verdachten en getuigen worden aangegeven als Shell Bank en Double Pole.
De verdachten, Rajin L. (34), Ramesh S. (26), Ganesh L. (27), Pavan S. (19) en Gavin G. (18), hebben op 8 juli 2013 voor de kust van het district Coronie twee vissersboten op beestachtige wijze beroofd. Hierbij sommeerden zij, gewapend met houwers en een stuk hout, de slachtoffers om plat op de vloer te gaan liggen en brachten zij enkele slachtoffers harde slagen toe aan het lichaam. Ook maakten zij de twee vaartuigen en een grote hoeveelheid vis buit en bedreigden zij de slachtoffers met de dood. De eerste boot werd voor de kust van het district, op een plaats aangeduid als Shell Bank, beroofd en de tweede op een andere plaats genaamd Double Pole. De getuigen, allemaal politieagenten, verklaarden op de vorige zitting dat op die bewuste dag door het slachtoffer en eigenaar van de tweede boot, mevrouw M., aangifte bij de politie was gedaan. Enkele uren hierna rukte de politie met een onderzoeksteam uit naar de plaats van het misdrijf. Daar aangekomen, zagen zij drie boten met volle vaart voorbijvaren. Zij gingen deze achterna. Nadat de vaartuigen gestopt waren, vroeg de agent aan de kapitein van de boot of die enkele rovers had gezien.
De kapitein van de boot, Ramesh S., gaf te kennen dat hij één van deze rovers was en bekende dat hij inderdaad de twee vissersboten had beroofd. Ook getuigden zij dat twee van deze rovers, onder wie de kapitein, hun naar Double Pole had gebracht en een duidelijke beschrijving van het heel geval had gegeven. De wetsdienaren konden door middel van een global positioning system (gps) in hun onderzoeksrapport de plaats van misdrijf aanduiden. Zowel kantonrechter Chu als officier van justitie Ryan Autar gaf aan dat de Maritieme Autoriteit Suriname eigenlijk in de rechtszaal moest komen aantonen hoe de situatie daar precies uitziet, aangezien zij de instantie is die de situatie en grenzen van de Surinaamse wateren precies kan aantonen. Dit naar aanleiding van het verweer van de verdediging dat de plaatsen van delict buiten de territoriale wateren van Suriname liggen. Suriname zou dus geen rechtsmacht over deze zaak hebben.
Leendert Doerga en Frank Truideman, de raadsheren van de vijf verdachten, vertellen aan de krant dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard moet worden, aangezien er niet voldoende bewijsmiddelen zijn dat het geval zich heeft afgespeeld in de territoriale wateren van Suriname. Zij toonden zowel aan de krant als in de rechtszaal met Guyanese krantenberichten aan dat Guyana aangeeft dat het delict zich in de territoriale wateren van Guyana heeft afgespeeld. Ook gaven zij aan dat de verdachten bij de politie hebben verklaard dat Double Pole hun werkplaats is. De voortzetting van de zaak vindt op 7 maart plaats.
FR

error: Kopiëren mag niet!