Hoe Duur Was Het Boek?

Hoe Duur Was Het BoekGeen leescultuur vanwege de hoge prijs van boeken
Surinamers lezen niet zo veel als het boeken betreft. Er wordt niet veel gedaan om dat te stimuleren behalve tijdens het Kinderboekenfestival. Echter is het waarschijnlijk een ander probleem dat er mee te maken heeft waarom wij niet zo veel lezen en dat is namelijk de prijs van boeken.
SRD 46 voor een pocket
Wie bijvoorbeeld het nieuwste boek van Cynthia McLeod over Tutuba wil kopen, mag daar 46 SRD voor neertellen. En dan betreft het een simpele zachte kaft en is het boek ook nog eens bestempeld als een historische novelle, geen roman of sage met een harde kaft. Nog erger is dat het hier een binnenlandse schrijfster betreft. Wie misschien wel graag leest, maar een gemiddeld salaris verdient, staat dus voor een moeilijke keus. Vijftig SRD is namelijk aardig wat aan boodschappen! Toch gaat het volgens een pr-medewerker van één van de grotere boekhandels in de stad redelijk met de verkoop. “Het is afhankelijk van wat er op dat moment gaande is. Bijvoorbeeld toen ‘Hoe Duur Was De Suiker?’ in de bioscoop draaide, verkochten we meer daarvan. Evenals het boek van Andre Loor dat goed werd verkocht na zijn overlijden. Ook als een boek pas uitkomt en er veel reclame voor is gemaakt, gaat de verkoop goed. Daarna zie je het wel afzwakken. ”
Bepaalt inhoud de prijs?
Volgens haar worden de prijzen niet bepaald door de boekhandels zelf. “Dat wordt gedaan door de uitgevers. Sommige boeken worden in het buitenland gedrukt. Er zitten materiaalkosten in, misschien een beetje winst en het zou kunnen dat de inhoud meespeelt. Bijvoorbeeld in het geval van Tutuba kan het misschien zijn vanwege de historische waarde dat het boek ook wat duurder is.” De medewerker, die anoniem wenst te blijven, geeft aan dat literatuur zoals dat van Cynthia McLeod wel constant verkocht wordt, omdat ze op de literatuurlijsten voorkomen en studenten ze dus verplicht zijn te lezen, terecht. De studenten zijn niet verplicht deze boeken te kopen, het zijn nou eenmaal niet de rijkste mensen, maar kunnen wel wat extra inhoud en stimulans gebruiken. Voor boeken kunnen ze gelukkig terecht bij de bibliotheek van het CCS. Marcella Augustzoon is het hoofd van deze bibliotheek en zegt dat ze regelmatig van mensen hoort dat boeken duur zijn.
Vooral Surinaamse schrijvers
De bibliotheek komt aan haar boeken middels donaties maar ook worden ze zelf aangeschaft. ‘We hebben daarvoor een klein budget.” Volgens Augustzoon komen er vaak Surinaamse schrijvers naar de bibliotheek om hun boeken aan te bieden. “Daar wil ik het specifiek over hebben. Want zij geven aan dat ze alles zelf moeten doen wat betreft het uitgeven en dat maakt dat boeken vrij duur zijn. Soms sluiten de schrijvers zich aan bij een instelling zoals het PCOS, zij geven ook uit, en dan ziet men dat de prijzen redelijk zijn. Zo tussen de 18 en de 30 SRD voor een kinderboek. Maar dat vind ik.” Augustzoon denkt dat als de schrijvers zich meer zouden bundelen de prijzen van de boeken misschien wel omlaag gedrukt kunnen worden. “Het gaat daarnaast ook om de kwaliteit. Zeker voor een bibliotheek. Een zachte kaft is niet handig want die leent men een paar keer uit en het ligt uit elkaar. Want juist de boeken met een harde kaft zijn nog een flink stuk duurder!” Volgens Augustzoon zou een subsidie ook helpen om de prijzen omlaag te krijgen zodat boeken kopen en lezen toegankelijker wordt, niet alleen voor de bibliotheek, maar ook voor de gewone consument. “SRD 46 voor een boek is wel duur ja, ongeacht wie de schrijver is.”
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!