‘Openbaar Ministerie, trek je pyjama uit!’

1 Openbaar Ministerie trekt je pyjama uitEr doen zich veel ontwikkelingen voor in Suriname en in de wereld, die betrekking hebben op Suriname, waarbij zeker een grondig onderzoek vanuit de zijde van het Openbaar Ministerie nodig is. Een recente ontwikkeling is de diefstal van drie AK-47 wapens uit de woning van ex-minister Ramon Abrahams. Een andere zaak is die van Dino Bouterse. In november van het vorige jaar zou de procureur-generaal, Subhaas Punwasi, hebben aangegeven dat er een bijzonder onderzoeksteam ingesteld zou worden dat onderzoek zou doen naar de criminele activiteiten waarvan Dino Bouterse wordt beschuldigd. Na ettelijke malen geprobeerd te hebben meer informatie te krijgen over de stand van zaken, heeft de redactie van Dagblad Suriname moeten concluderen dat men alleen van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Geen mens kan meer informatie verschaffen over de stand van zaken na meer dan 2 maanden. De persdienst van het Korps Politie Suriname verwijst naar het Openbaar Ministerie en bij het Openbaar Ministerie kan geen informatie hieromtrent verkregen worden.
Ambtshalve onderzoek
Onlangs is ook bekend geworden dat bruggenbouwer Ballast Nedam een bedrag van 34 miljoen Nederlandse gulden, gelijk aan ongeveer 15 miljoen Euro, betaald zou hebben aan toenmalige president Jules Wijdenbosch en de toenmalige ‘adviseur van staat’ Desi Bouterse, de huidige president, om bruggen te mogen bouwen. In 1997 zou het bedrag in termijnen door het bedrijf zijn betaald om de bruggen te bouwen over de Surinamerivier en de Coppenamerivier. Ook in deze zaak is een reactie van het Openbaar Ministerie uitgebleven. Wordt het geen tijd dat het OM wakker wordt en zijn pyjama uitdoet? Dit onafhankelijk orgaan heeft de bevoegdheid om ambtshalve onderzoeken te plegen, maar zelfs na verzoek van parlementariërs pakt het OM de zaken niet op. Ter herinnering wordt gebracht het schrijven dat DNA-lid Asis Gajadien na maanden van de pg ontving op zijn brief om corruptiepraktijken te onderzoeken. Hij moest zich wenden tot de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname, was het advies van de pg. De topman bij het OM zag geen reden om enige voortvarendheid te tonen in deze zaak en de afdeling Fraude opdracht tot onderzoek te geven.

error: Kopiëren mag niet!