Licht schijnt over duistere praktijken EBS

frontfotoUit documenten die Dagblad Suriname heeft binnengekregen, blijkt dat Willy Duiker, chief financial officer (CFO), dubieuze handelingen pleegt en zijn machtspositie binnen de Energiebedrijven Suriname (EBS) op een niet reguliere manier gebruikt. Het noodlijdende staatsbedrijf wordt geleid door technisch directeur Marcel Eyndhoven en Willy Duiker als financieel directeur. Dagblad Suriname schreef al eerder over de handelingen die gepleegd werden door Duiker aangaande de security guards die ontevreden waren over de financieel directeur. Bij nader onderzoek naar zijn positie in het managementteam van EBS rijzen meer vragen op over de toestanden bij EBS en de rol die de financieel directeur hierin speelt. Na herhaaldelijke pogingen gedurende enkele dagen kon Duiker niet bereikt worden voor commentaar. De onbereikbaarheid werd gemeld door zijn secretaresse, mevrouw Willemsen.
Hoe komt Willy Duiker bij EBS?
Waarnemend directeur Kenneth Vaseur werd in 2012 officieel op een aandeelhoudersvergadering aangesteld als directeur van EBS. Hierbij werd ook besloten om een managementteam te formeren dat rust moest brengen. Het bedrijf EBS had sinds de jaren ’90 de financiële schuld laten oplopen tot SRD 300 miljoen. Om hieruit te komen, was goed bestuur nodig, dus trok Kenneth Vaseur een financieel directeur aan om het proces in goede banen te leiden. Het feestje duurde nog geen jaar. Kenneth Vaseur gaf na een aantal maanden tijdens een persconferentie aan dat de EBS moedwillig door de twee voorgaande NF-regeringen was gemanoeuvreerd in een deplorabele financiële situatie. “In tegenstelling tot wat leeft in de gemeenschap, wordt het bedrijf niet gesubsidieerd”, zei Vaseur. Voorts zou de toenmalige regering vanaf 2004 op zeer onverantwoorde wijze haar verplichtingen tot tariefsaanpassing op basis van verleende concessie aan de EBS niet zijn nagekomen. Daarbij gaf hij ook aan dat een energieplan uitgelekt was, waarbij VHP-toppers zich schuldig hadden gemaakt aan plagiaat. De VHP reageerde daarop dat het ‘tekenend was voor een falend beleid als stukken konden lekken’. Volgens de VHP was er nog geen aangifte over het uitlekken gedaan, dus kon Vaseur zijn aantijgingen niet hard maken tegen de partij. Het gevolg van deze uitspraken was dat Kenneth Vaseur op een zijspoor werd gezet. Zo kwamen Willy Duiker en Marcel Eyndhoven helder in beeld te staan. De vraag blijft knagen: wie van de mensen in een toppositie kon een topdocument laten uitlekken?
Vanaf hier wordt het onduidelijk welke rol het managementteam heeft als leidinggevende binnen EBS. Uit documenten die Dagblad Suriname onder ogen heeft gehad, blijkt dat op gegeven moment het Chinese bedrijf Chint naar Suriname werd gehaald. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld in alles wat te maken heeft met elektriciteit. Onlangs is een vertegenwoordiger van dit bedrijf op kosten van EBS naar Suriname afgereisd voor een werkbezoek. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat dit bezoek geregeld was op advies van het bedrijf Glins NV. Deze onderneming staat op naam van onder andere Willy Duiker. Het was een advies van Glins, om dit bedrijf naar Suriname te halen, om precies te zijn van tussenpersoon Steve Mannen. Hij is managing director van PEPC, een adviesbureau in automatisering dat gevestigd zou zijn in onder andere Den Haag en steden in de Verenigde Staten. Regelmatig heeft Steve Mannen bedrijfsreizen gemaakt op kosten van EBS. Het vreemde is alleen dat navraag bij de Nederlandse Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) geen registratie oplevert. Steve Mannen heeft een achtergrond als muziekvideoproducer en managing director van een onafhankelijk opnamebureau. Sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw heeft Mannen zich toegelegd op infrastructuurprojecten en exploitatie van natuurlijke hulpbronnen zoals olie, goud, hout en bamboe. Vanaf 2001 heeft hij zich toegelegd op productontwikkeling van operaties. In de registratie van het bedrijf Glins NV, zitten onregelmatigheden. Volgens de KKF-registratie is Willy Duiker “vertegenwoordiger van de Oprichter”. Deze functie heeft hij samen met Imro Profijt. De werkelijke oprichters van Glins zijn de bedrijven Nofac Adviesgroep Suriname NV en het Nederlandse bedrijf Bijsterveldprofijt BV. Nofac is een bedrijf dat opgericht is door Willy Duiker. De sporen van Imro Profijt zijn moeilijker te traceren. Het is aannemelijk dat hij zich in Nederland ophoudt, waarschijnlijk in de regio Amsterdam. Het bedrijf Bijsterveldprofijt is gevestigd in Nederland en heeft wel een KKF-registratie, hetgeen betekent dat het een wetmatig bedrijf is. Het aantal werknemers bestaat uit 1 persoon. Het bedrijf is actief in de branche ‘Advisering op het gebied van management en bedrijfsvoering (geen public relations)’.
Waarnemend directeur EBS
Kenneth Vaseur komt weer in beeld wanneer Andy Rusland minister van Financiën wordt. Tijdens de aandeelhoudersvergadering waarin Kenneth Vaseur als directeur werd aangesteld en Duiker en Eyndhoven in beeld kwamen, werd Andy Rusland aangesteld als nieuwe president-commissaris van de raad van commissarissen. Andy Rusland is momenteel niet meer beschikbaar voor deze functie, vanwege het bekleden van het ambt van minister, dus is er een functie open komen te staan. Wie wordt dan de nieuwe president-commissaris? Er is één grote kandidaat: Willy Duiker. Het wordt langzaam duidelijk dat Duiker zichzelf naar voren schuift. De pr-afdeling van EBS laat weten dat sinds de tweede helft van het vorige jaar Duiker tot ‘waarnemend directeur’ is benoemd. De precieze datum kon niet aangegeven worden en Duiker zelf blijft onbereikbaar voor commentaar. Er blijft niet veel meer over van het managementteam dat binnengehaald werd om de problemen op te lossen. En de vraag rijst of Marcel Eyndhoven nu op een zijspoor wordt gezet door Willy Duiker.
Clad
In feite zou Clad een onderzoek moeten uitvoeren naar het financiële reilen en zeilen van de EBS. Een reden hiervoor is dat het bedrijf Glins op kosten van EBS, vertegenwoordigers naar Suriname laat halen en het presteert om een commissiebijdrage te vragen aan het staatsbedrijf. De gehanteerde percentages liggen tussen de 3% en 5%. In geval een financiering US$ 10 miljoen bedraagt, krijgt Glins van Willy Duiker tussen de US$ 300.000 en US$ 500.000. Het vermoeden doet zich voor dat er een infiltratie van Glins bestaat bij EBS. Het is de vraag hoeveel wanpraktijken nog naar boven komen drijven wanneer meer misstanden bekend worden en de Clad een diepgaand onderzoek gaat verrichten.

error: Kopiëren mag niet!