Huishoudbudgetonderzoek ondertussen 3 maanden aan de gang

Het Huishoudbudgetonderzoek (HBO) van het Algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname (ABS) is ondertussen al ongeveer 3 maanden aan de gang. Het ging van start op 4 november 2013 en zal doorlopen tot juni 2014. Het HBO strekt zich uit over de districten Paramaribo, Nickerie, Wanica, Saramacca, Coronie, Commewijne en Para. Groepen van plus minus 25 huishoudens in verschillende buurten in de districten werken mee aan dit onderzoek. De uitgaven van deze huishoudens worden gedurende 2 weken gevolgd.
Het doel van een HBO is om een beter inzicht in het consumptiepatroon van de huishoudens van een land te krijgen. Via dit onderzoek kan men ook de sociaaleconomische situatie van een land inschatten. Met de verzameling van deze gegevens wordt er een basispakket van goederen en diensten samengesteld, waarvan de prijzen later gemeten worden. Deze gegevens vormen de basis voor het meten van de inflatie in het land en worden eveneens gebruikt om het Bruto Binnenlands Product (BBP) te schatten.
Suriname heeft inmiddels al 9 huishoudbudgetonderzoeken gehad, waarvan het laatste in 2007-2008 plaatsvond. De onderzoeken worden om de 5 jaar georganiseerd en worden door de International Labour Organization ten zeerste aangeraden.

error: Kopiëren mag niet!