‘Goudprijs wordt kunstmatig laag gehouden’

1Goudprijs wordt kunstmatig laag gehouden.4. JPGHet vermoeden bestaat dat de goudprijs kunstmatig laag wordt gehouden. Chris Powell van de Gold Anti-Trust Action Committee probeert middels deze organisatie de waarheid achter de goudprijs te halen. Chris Powell zegt dat de interventies van de centrale banken veel verder gaan dan de meeste mensen denken. Er is geen markt meer, er zijn alleen maar interventies van centrale banken. Centrale banken beïnvloeden de valutamarkten, de obligatiemarkten en de goudmarkt. Er wordt niet gehandeld op basis van fundamenten, maar op basis van interventies door de centrale banken. Chris Powell gaf tijdens een lezing op 5 februari een korte uiteenzetting over aspecten die van belang zijn voor Suriname als goudproducerend land. Deze lezing had als doel om mensen meer inzicht te verschaffen in het functioneren van de internationale goudmarkt.
‘Er is veel meer goud dan men denkt’
Met een jaarlijkse exportwaarde van meer dan USD 1 miljard en werkgelegenheid voor ongeveer 25.000 – 30.000 personen is de goudsector thans de belangrijkste sector van de Surinaamse economie. Powell gaf tijdens de lezing aan dat de Surinaamse vooruitzichten om goud te produceren excellent zijn. Geologisch gezien is er nog niet veel ontdekt in Suriname. New Mount en de overige goudbedrijven hebben ongeveer 10 miljoen ounces aan goud als starters ontgonnen. Er is volgens Powell veel meer goud dat nog niet ontgonnen dan wel ontdekt is. ‘Er is veel meer goud dan men denkt.’ Het vermoeden bestaat dat de goudprijs opzettelijk laag gehouden wordt om de Dollar sterk en stabiel te houden als munteenheid. Landen als China en India kopen heel veel goud op en kunnen daarmee de wereldmarktprijs beïnvloeden. Powel zou de minister van financiën hebben aangegeven dat als hij de Amerikaanse ambassade zou vragen om documentatie, waarin staat hoe de goudprijs tot stand komt, hij mogelijk na een week USD 5 miljoen zou kunnen krijgen om er geen vragen meer over te stellen. Hij vraagt zich af wie wel stappen zal ondernemen als Suriname als land dat niet zelf doet. Hij erkent dat Suriname een klein land is en dat de tegenwerkingen van verschillende fronten kunnen komen, denkende aan machtige staten. De meeste landen in Zuid Amerika produceren goud. Deze landen hebben samen meer macht dan ze zelf denken om stappen te ondernemen.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!