Celsius Waterberg: ‘Abop’ers bedreigden Allendy!’

2Celsius WaterbergIn het RBN-actualiteitenprogramma Rashied Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal was onlangs te gast de voorzitter van de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), Celsius Waldo Waterberg. Hem werd voorgelegd door de presentator dat bij de verkiezingen van 2010 de A-Combinatie zeven zetels heeft gehaald, waarvan vijf toekwamen aan de BEP. Na de verkiezingen was er een hele discussie binnen de combinatie met welke andere partijen te gaan samenwerken. Op een bepaald moment is er een besluit genomen om een protocol van samenwerking aan te gaan met het Nieuw Front en dat werd toen getekend. Dat hield in dat de A-Combinatie samen zou gaan met het Nieuw Front wat betreft de stemming in het parlement voor het voorzitterschap van Salam Somohardjo. Bij die stemming is het anders verlopen; Somohardjo werd niet gekozen, maar wel Jenny Simons van de NDP. Het bleek, althans het vermoeden bestond, dat twee leden van de A-Combinatie anders hadden gestemd dan was afgesproken. Aan Waterberg werd de vraag gesteld hoe dat ‘verraad’ op dat moment bij hem is overgekomen. ‘Dat moment is overgekomen als een dolksteek. Het was een complete verrassing.’ Waterberg had op dat moment niet het vermoeden dat het ‘verraad’ kwam vanuit de A-Combinatie. ‘Toen we om de tafel zijn gegaan, werd het duidelijk van waar het verraad toen is gepleegd. Ronny Brunswijk zei tijdens dat overleg dat hij het niet had gedaan. Ik heb een ieder gewezen hoe ik heb gestemd. ‘Als er verkeerd is gestemd, zijn het de mensen van de BEP’, zei Brusnwijk.’ Toen gingen de alarmbellen rinkelen bij Waterberg.
‘Hoe kan Brunswijk precies weten dat mensen van de BEP anders hebben gestemd dan was afgesproken? Er bleek toen al dat er ‘iets’ is gebeurd waaraan hij, Brunswijk, zeker schuldig was. Hoe kan hij het precies weten dat het leden van de BEP waren en niet één van de andere partners?’ Na de stemming voor de voorzitter van de DNA heeft de BEP in A-Combinatie verband een ander besluit genomen om in de nieuwe regering, onder leiding van Bouterse, zitting te gaan nemen. Dit, vanwege de uitslag van de verkiezingen in de DNA en de ressortraadszetels. ‘Gezien het aantal ressortraadszetels van de NDP samen met Abop zou de BEP in de oppositiebanken belanden en ik denk dat alle politiek partijen als oogmerk hebben in het machtcentrum, dus in de regeercoalitie, te belanden. De BEP ging overstag en zou met haar participatie aan de coalitie proberen richting te geven aan het beleid.’ In die periode deden de geruchten de ronde dat leden van de BEP bedreigd waren om mee te participeren in de regering. Waterberg antwoordde hierop ontkennend, maar zei dat de bedreigingen er wel waren voor de verkiezing van de DNA-voorzitter en de verkiezing van de president. ‘Toen werden er bedreigingen geuit, er werden wapens getrokken. Caprino Allendy werd een paar keer bedreigd. Er moest politiebescherming aan te pas komen en dat kan bewezen worden, daar het doorgegeven is aan de procureur-generaal’, benadrukte Waterberg. ‘Het waren mensen van de Abop die dat hebben gedaan’, volgens de voorzitter van de BEP. ‘Dit alles zou te maken hebben met het feit dat voor de verkiezingen de NDP te kennen had gegeven niet met de Abop in zee te willen gaan, maar wel met de BEP. Maar Abop vond dat ze in elk geval in de coalitie moest komen, al zou het betekenen dat Allendy moest sterven!’

error: Kopiëren mag niet!