Multifunctioneel vrouwencentrum Powaka in gebruik genomen

2multifunctioneelEen lang gekoesterde wens, het hebben van een eigen werkplek, is zaterdag 1 februari in vervulling gegaan. De vrouwenorganisatie WheKhalwabetjie (WKB), ‘wij moedige vrouwen’, heeft dankzij eigen middelen en enkele sponsoren een eigen centrum.
WKB is opgericht in 2007, toen een groep vrouwen besloot om te werken aan eigen inkomsten in Powaka. Onder leiding van Stichting Projekta werd een proef gedaan met awarra. Dit is voortgezet door Stichting Foundation for Socio-Economic and Sustainable Human Development (SESHD), waarbij een recept is ontwikkeld om awarra te konfijten. Daarna hebben de vrouwen geleerd om lakens en kussenslopen te maken na een textieltraining door Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO). Vervolgens hebben zij awarra-olie geproduceerd die is verkocht aan een lokale cosmeticaproducent. Echter moesten de vrouwen steeds van locatie verwisselen en op een gegeven moment hadden zij geen plek meer in het dorp om door te gaan met hun productie. Hierdoor waren de vrouwen van WKB genoodzaakt om de productie te staken en zich te concentreren op het bouwen van een eigen centrum.
Onder leiding van Verona Sabajo, de toenmalige voorzitter, zijn de awarra-inkomsten geïnvesteerd in de fundering van het centrum en zijn materialen ontvangen van het ministerie van Regionale Ontwikkeling. In die tijd heeft zij de organisatie ook in het buitenland vertegenwoordigd, maar zij trok zich terug. Het werk is voortgezet onder de huidige voorzitter, Silvya Naarden, die gedurende 4 jaren mensen en middelen heeft gemobiliseerd. Dhr. Pereira van Stichting Actief Verlengde Rijsdijkweg heeft ondersteuning gekregen van een lokale bank, Staatsolie en de Nederlandse organisatie HKNV, waarmee een ander deel van de bouw is gefinancierd. Van HKNV ontvingen de vrouwen ook naaimachines en lappen stof.
Door een project van SESHD is het grootste deel van middelen binnengehaald via het Skanfonds. Hiermee is niet alleen het centrum afgebouwd, maar is ook de inventaris gefinancierd en enkele trainingen. De vrouwen van WKB zullen nu leren hoe zij een business duurzaam moeten draaien en een refreshment training volgen in het maken van verschillende producten die verkocht zullen worden.
Tijdens de opening zegde een vertegenwoordiger van dc Miranda alle ondersteuning toe aan WKB. De dc zal de vrouwen persoonlijk een bezoek brengen om met hen van gedachten te wisselen over hun ontwikkelingsmogelijkheden. Ook Basja Loes van het dorpsbestuur beloofde een voortrekkersrol te vervullen in het stimuleren van de ontwikkeling van vrouwen in Powaka. Josee Artist, gewezen contactpersoon van Skanfons, riep de vrouwen op om het gebouw productief te gebruiken en goed te onderhouden. WKB heeft ook de ondersteuning van DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, die al een persoonlijke ontmoeting met hen heeft gehad in het dorp en 1 activiteit heeft gefinancierd.
WKB staat voor de grote uitdaging om hun productieactiviteiten weer op te pakken en hun centrum te onderhouden. Betty Sabajo-Cederboom, die de vrouwen al 10 jaar begeleidt, zal via SESHD samen met WKB een traject uitzetten, zodat zij verder kan werken aan de eigen ontwikkeling. Andere projecten die SESHD heeft ingediend ten behoeve van Powaka zijn een sportaccommodatie via het Sportfonds van Staatsolie en een jongeren multifunctioneel studie- en computercentrum bij het ministerie van Sport en Jeugdzaken.

error: Kopiëren mag niet!