‘Regering probeert bevolking zoet te houden met beloftes’

1 Shailendra GirjasinghAls deel van het sociaal zekerheidsstelsel dat wordt ingevoerd, zullen voorzieningen worden opgenomen voor een rechtvaardige basispensioenregeling, waaronder een algemene ziektekostenverzekering. Sheilendra Girjasing, politicus tevens ondernemer, vindt het een heel goed idee dat de overheid een algemene pensioenregeling wil hebben, maar vraagt zich af als de Staat het gaat kunnen betalen. “Als de overheid niet eens Stichting voor het Kind kan uitbetalen, hoe gaat de regering dan pensioenen uitbetalen? In mijn bedrijf heb ik geen pensioenregeling, maar er zijn andere afspraken gemaakt met de werknemers”, zegt Girjasing. Hij vraagt zich af als de werkgevers dit kunnen betalen.
De Algemene Ouderdomsvoorziening en de pensioenen zullen verder verbeterd worden en waardevast worden gemaakt. De wet is voor mensen die nog geen pensioen hebben, belangrijk. Deze regeling zal ook ervoor moeten zorgen dat minder mensen in overheidsdienst willen. Volgens de Girjasing is dit een populistische uitspraak. ‘De regering staat bekend om fantastische ideeën, alleen laten ze het bij de uitvoering uitblijven.’ Als voorbeeld noemt de VHP’er de naschoolse opvang, het basiszorgstelsel en de gouddeals die Suriname heeft gesloten.
‘In plaats dat er een persconferentie wordt gehouden over de resultaten van de schoolkinderen, komt er een persconferentie over corruptieve handelingen bij de naschoolse opvang. Geen ene commissie of minister die iets is komen uitleggen’, zegt Girjasing. ‘Begin van het jaar zou ook de gehele bevolking verzekerd worden, nu zwijgt iedereen in alle talen’, is Girjasing van mening. Ook vallen de gouddeals tegen vindt hij.
De VHP’er zegt dat deze regering een ‘borden-onthullen-principe’ heeft. ‘Er worden hier en daar borden onthuld, maar verder wordt er niets gedaan. Zo ook is er een naambord onthuld voor een ziekenhuis dat er nog steeds niet staat te Wanica.’ Girjasing is er zeker van dat de VHP in 2015 in het machtscentrum zal komen en ‘dit alles zal moeten opruimen’.
Shaam Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), juicht elke verbetering voor de werkende klasse toe, maar heeft geen enkele boodschap aan de door het staatshoofd aangekondigde pensioenregeling voor alle werkenden in de particuliere sector. ‘Het is een wazig idee dat geen enkel vastomlijnd plan heeft.’ De Akmos heeft naar zeggen van Binda nooit enig overzicht gehad in exercities die zijn gepleegd voor het te betalen percentage door de werkgever. ‘De aankondiging van de president is een holle frase en een politieke boodschap om het volk vlak voor de verkiezing zoet te houden.’ De KPMG is de consultant die in 2012 door de regering is ingehuurd om exercities te plegen.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!