Tamsiran slikt braaksel in

2 In 2009 een jaar voor de verkiezingen van 2010In een artikel van Dagblad Suriname van dinsdag 1 september 2009 kwamen Sharmila Mansaram(VHP) en Ronny Tamsiram(PL) aan het woord over het presidentschap. Het was het jaar voor de verkiezingen. Tamsiran, ondervoorzitter van de Pertjajah Luhur, gaf toen aan dat een eventueel presidentschap van Bouterse tot een isolement van Suriname zou kunnen leiden. Dezelfde mening had Tamsiran ook over Ronnie Brunswijk die toen openlijk bekendmaakte onze natie als president te willen vertegenwoordigen. Tamsiran heeft een jaar na zijn uitspraak zelf voor Bouterse gekozen in De Nationale Assemblee als president. Ook zit de Pertjajah Luhur nu samen met de partij van Brunswijk, Abop, in een coalitie.
In hetzelfde artikel gaf Sharmila Mansaram aan dat Bouterse het presidentschap zou eisen alleen om het 8 decemberproces te dwarsbomen. Met de macht als president, zou Bouterse een andere Hof- of Krijgsraadpresident benoemen en het hof naar zijn handen zetten.
Dagblad Suriname confronteerde Tamsiran met het bovenste. “Ik denk dat ik te voorbarig was geweest met mijn uitlatingen”, zegt Tamsiran. “Als we nu zien hoe de president zich populair heeft gemaakt in Caricom en Unasur, is er geen sprake van isolatie.” Tamsiran heeft in DNA ook voor de Amnestiewet gestemd. Wat betreft Brunswijk als president is Tamsiran zeer voorzichtig om te zeggen wat er gaat gebeuren. Tamsiran heeft al bekend gemaakt dat dit zijn laatste termijn is in het parlement.
Volgens Sharmila Kalidien-Mansaram heeft Bouterse niet een andere Hof- of Krijgsraad of krijgsraadpresident benoemd, maar heeft de president via een andere weg zijn hachje proberen te redden. Dat blijkt door de Amnestiewet die is ingediend en de DNA-leden zijn gebruikt ervoor te stemmen. Kalidien denkt dat het achteraf wel goed zal zijn besproken met juristen. De 8-decemberstrafzaak is nu opgeschort. Kalidien plaatst het onder de noemer ‘uitstel van executie’. De krijgsraad had de Amnestiewet van tafel kunnen vegen vanwege de internationale verdragen waaraan Suriname zich heeft gecommitteerd. De nabestaanden zijn al 30 jaren op zoek naar gerechtigheid. Kalidien zegt dat ze voor de komende regeringstermijn geen noemenswaardige ambities heeft. Zij hoopt alleen maar dat Suriname een president krijgt die zich sterk gaat maken voor het bestrijden van corruptie en het financieel beleid van Suriname zal aanpakken.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!