Eerste weekend nieuwe SEH

Het eerste weekend van de nieuwe afdeling Spoedeisende Hulp van het RKZ zit erop. Tijdens de opening werd aangegeven dat men de opening vol vertrouwen tegemoet ging. Maar zoals ir. Manoj Hindori zei tijdens zijn toespraak, zouden er heus wat kinderziektes de kop opsteken. In alle eerlijkheid zei hij ook: ‘Ben ik nerveus? Ja!’
Grote trauma’s en cardiale aandoeningen
Die nervositeit bleek niet echt nodig te zijn. Alles verliep namelijk soepel, volgens broeder Brug, die tezamen met zuster Bruma de dagelijkse leiding heeft op de afdeling SEH. ‘We hebben het eerste weekend, van vrijdag tot en met zondag, zo rond 122 patiënten behandeld.’ Daarbij liepen ze gelijk tegen het eerste ‘probleem’ aan, wat ook van tevoren was aangegeven. ‘We kunnen grote trauma’s en cardiale aandoeningen niet helemaal hier behandelen. Met grote trauma’s bedoel ik bijvoorbeeld schedeltrauma’s of ingrepen waarbij direct een traumachirurg aanwezig dient te zijn.’ In dit geval zullen patiënten eerst gestabiliseerd worden, alvorens ze verder doorverwezen zullen worden. ‘Het is niet zo dat we iemand niet zullen helpen, we zullen altijd ons best doen en na stabilisatie direct overplaatsen.’
Drempelkosten twee keer voldoen?

Er zijn dus een aantal mensen geweest die moesten worden overgeplaatst naar het Academisch Ziekenhuis (AZ). En op dat punt steekt de tweede kinderziekte de kop op. Want een patiënt heeft dan bij het RKZ al de drempelkosten voldaan, maar men komt er gaandeweg achter dat iemand toch naar het AZ moet. De patiënt zal dus wederom de drempelkosten moeten voldoen, of niet? ‘We hebben afgelopen weekend inderdaad al mensen moeten overplaatsen. En dat ze dan weer die drempelkosten moeten voldoen, klopt. We hebben dit nog niet direct besproken met de directie. We moeten nog om de tafel zitten en bekijken hoe we dit op gaan lossen. Het is een beetje lastig, ja, maar de samenwerking is in ieder geval goed.’ Voor nu is het nog een groot vraagteken hoe dat precies zal worden opgelost, maar volgens broeder Brug zal het antwoord snel volgen.
Taalbarrière
Dat een deel van het personeel op de SEH van Filipijnse afkomst is, heeft volgens Brug niet echt voor problemen gezorgd. ‘We werken sowieso samen als een team. En de Surinaamse verpleegkundigen staan natuurlijk bij en helpen waar nodig. We hebben ook een aantal Filipijnse artsen die inmiddels wel Nederlands spreekt, naast het Engels. Ik moet zeggen dat ik het mooi vind om te zien dat de burgerij ook meewerkt en haar best doet om Engels te spreken!’
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!