Ban Ki-moon naar Celac-conferentie in Cuba

CELAC conferentieSecretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, reisde op zondag 26 januari naar Havana om deel te nemen aan de tweede conferentie van Celac, de Community of Latin American and Caribbean States. Zo vertelt woordvoerder Farhan Haq. De eerste dag van de vergadering kan worden beschreven als een groot succes. Centrale onderwerpen van het debat waren onder andere voedselzekerheid, onderwijs en migratie. Tijdens de namiddagsessie werkten adjunct-ministers van Buitenlandse Zaken en andere functionarissen aan het ‘Plan of Action 2014’. Dit plan bevat onderwerpen die van vitaal belang zijn voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
De nationale coördinatoren moeten het eens worden over de ‘Final Declaration’, het actieplan voor het lopende jaar en dertig speciale punten betreffende o.a. steun voor Argentinië en de kwestie Malvinas, de blokkade tegen Cuba, de verdediging van natuurlijke hulpbronnen en de rechten van inheemse volkeren.
Ban Ki-moon zal verder ook bilaterale meetings hebben met de verschillende overheidsorganisaties van het eiland en met de regionale leiders. Deze meetings zullen doorgaan op 28 en 29 januari. Het kabinet van de president heeft in eerder stadium de participatie van president Bouterse aan deze meeting bevestigd.

error: Kopiëren mag niet!