Seminar ‘Health Vision 2030’ druk bezocht

2SeminaarDe VHP heeft in verband met haar 65-jarig bestaan een druk bezocht seminar gehouden, met als titel ‘Health Vision 2030’. De minister van Volksgezondheid, Michel Blokland, onderstreepte in zijn toespraak het belang van een gezonde leefstijl. Hij is van mening dat het van belang is dat mensen een gezonde leefstijl gaan ontwikkelen. Middels dit seminar wil de VHP nagaan hoe het thans staat met de gezondheid van Surinamers en hoe dat eruit zal zien in 2030 als het huidige beleid niet gewijzigd wordt. Als voorbeeld haalde Santokhi zijn ouders aan. Zijn moeder overleed op 82-jarige leeftijd. Ze had een gezonde leefstijl en lette goed op haar lichaam. Zijn vader daarentegen was een levensgenieter. Hij at en dronk van alles en had te kampen met overgewicht. Vroeger werd overgewicht gezien als een vorm van status en welzijn. ‘Als hij gezonder had geleefd, had ik langer een vader gehad en had ik ook nog meer dingen met hem kunnen doen’, gaf hij verder aan.
Volgens Blokland is het ministerie reeds bezig met de aanpak van niet- overdraagbare aandoeningen. Er worden ook andere plannen uitgewerkt om Suriname gezonder te maken.
Het seminar is volgens ondervoorzitter van de VHP, Glenn Oehlers, een aanzet om te komen tot een brede nationale discussie voor het opstellen van een strategisch plan met een nationale visie voor de gezondheidszorg in het land tussen nu en 2030. De resultaten van dit seminar zullen vervat worden in een roadmap. Na het seminar zullen er werkgroepen ingesteld worden om over de resultaten van het seminar te discussiëren, zodat er in juni dit jaar een concept visieplan gepresenteerd kan worden.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!