BOG gaat samenwerking aan met Erasmus lab om Chikungunya te isoleren

BOG gaat samenwerking aan met Erasmus lab om Chikunhunya te isolerenEr zijn steeds meer Chikungunya gevallen gerapporteerd in het Caribische Gebied, onder andere op St. Maarten, Dominica en een geval in Frans Guyana. Lesley Resida, directeur Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) zegt dat de alertheid intussen al is opgevoerd. Er zijn al voorbereidingen getroffen en de artsen zijn al geïnformeerd. In februari zal het virus geïsoleerd worden. Op 16 februari komen deskundigen van de Erasmus Laboratorium Rotterdam om de mensen van het BOG te trainen. Op die manier hoeft er geen materiaal opgestuurd te worden naar Europa om dan pas na 4 weken resultaat te krijgen. Dezelfde informatie die geldt voor dengue geldt ook voor Chikungunya. ‘We hebben dan twee ‘muskieten’ in een klap’, zegt Resida. In Suriname zijn er nog geen Chikungunya-meldingen gerapporteerd.
Chikungunya is een virale infectieziekte welke wordt overgedragen door dezelfde Aedes aegypti-muskiet die ook dengue overbrengt. De ziekte veroorzaakt koorts en ernstige gewrichtspijnen. Andere symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, zwakte en huiduitslag. De ziekte lijkt op dengue en kan daarmee worden verward. De enige behandeling is het verlichten van de symptomen door onder andere rust, paracetamol en voldoende drinken, aangezien er geen effectief medicijn of vaccin beschikbaar is. De gewrichtspijnen verdwijnen meestal binnen enkele dagen of weken, maar soms kunnen ze enkele maanden tot zelfs jaren aanhouden.
In Suriname is er een hotline over het voorkomen van Chikungunya om alertheid van alle gezondheidswerkers in ons land te vragen. Chikungunya komt vooral voor in Afrika, Azië en het Indiase continent, maar importgevallen in de USA, Thailand en de Franse gebieden zijn eerder gemeld. Broedplaatsen van muskieten vormen vooral in de buurt van de leefomgeving van mensen een groot risico. Gezien het vele reisverkeer van personen in de regio is er ook een verhoogd risico op dengue. Resida roept de gemeenschap op om de broedplaatsen van muskieten te voorkomen. Personen die pas op reis zijn geweest binnen de regio of naar landen waar dit nieuwe virus voorkomt en koorts en gewrichtspijnen vertonen, kunnen zich aanmelden bij de huisarts en of bellen naar de hotline: 8836643.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!