Outgrowers halfweg naar certificering

IFAfgelopen week hebben 12 outgrowers van Suriname Candied Fruits NV (SCF) de cursus GLOBALG.A.P. en telen van sukade afgerond. Onder de bezielende leiding van Rick Ong A Kwie van Principalis Consultancy – die het gehele certificeringtraject van de landbouwers begeleid – zijn de outgrowers in 7 cursusdagen voorbereid op alles wat met duurzaam telen en gegarandeerde voedselveiligheid te maken heeft. SCF feliciteert de outgrowers van harte met het succesvol afronden van deze eerste fase. In de tweede fase zullen de landbouwers op hun eigen kwekerij verder voorbereid worden om alles in orde te hebben als in juni 2014 een auditor uit Nederland komt om alles te controleren. In juni moet Suriname dan 12 GLOBALG.A.P. gecertificeerde kwekerijen rijker zijn. Suriname Candied Fruits NV is producent van gekonfijte vruchten als sukade en papaja en heeft hiervoor de beschikking over twee eigen kwekerijen en een productiefaciliteit. De bouw van de moderne en innovatieve fabriek is vrijwel afgerond. Voor wat betreft het telen van het tropisch fruit dat in de fabriek verwerkt moet worden, kiest SCF naast de eigen kwekerijen voor samenwerking met kleine landbouwers. SCF richt zich op export naar Europa, USA, Canada, Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied. In dit kader vindt SCF onderwerpen als kwaliteit, duurzaamheid en voedselzekerheid van eminent belang om tot succesvolle export te komen.
Zoals bekend wil SCF zich niet alleen richten op winst, maar wil zij ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het district Saramacca. Om deze reden is er samenwerking met kleine landbouwers. Met elke samenwerkingspartner is een contract afgesloten waarin de rechten en plichten van landbouwers en SCF zijn opgenomen. Voor de outgrowers betekent dit dat zij telen met een gegarandeerde afzet en prijs. Uit oogpunt van kwaliteit en voedselzekerheid is elke outgrower verplicht zich GLOBALG.A.P. te certificeren. Per outgrower is op 1 hectare landbouwgrond ca. 500 à 600 bomen geplant. Vanaf de tweede helft van 2014 zullen deze bomen vruchten gaan geven om in 2015 tot wasdom te komen. Vanaf dat moment is het de bedoeling dat elke sukadeboom zo’n 40 kilo sukade per jaar gaat produceren.

error: Kopiëren mag niet!