Melkboeren ontevreden met werkwijze Melkcentrale

Er doen zich al een tijd geruchten de ronde dat door een deel van het personeel van de Melkcentrale wordt gesjoemeld binnen het bedrijf. Dit kwam naar voren toen een aantal melkboeren, dat dagelijks melk aan het bedrijf levert, een klacht indiende bij de redactie van Dagblad Suriname. In een interview met een melkboer kwam wat meer informatie naar voren. De boer, die anoniem wenst te blijven, geeft aan dat 4 van de 5 digitale apparaten die het vetgehalte van de melk meten al een tijdje buiten werking zijn en dat het vet dus handmatig wordt bepaald, waardoor de monsters niet tweemaal worden getest en zo worden vervalst. Hierdoor moeten de boeren met een bedrag van SRD 1.60 per liter melk genoegen nemen in plaats van de normale SRD 2.50 voor melk van hoge kwaliteit. Zij beweren ook dat er melkpoeder door het bedrijf wordt gebruikt om melk en melkproducten te produceren. Melkboeren die `s morgens melk leveren, moeten in de rij tot 10.00 uur, waarna de partij melk soms wordt afgekeurd. Volgens de boer zijn er tot nu toe al 5 mensen ontslagen in het bedrijf, namelijk 1 persoon van het laboratorium, 2 personen van de financiële afdeling en 2 van de afdeling Verkoop.
De meeste boeren zijn bang en vrezen ervoor dat het bedrijf geen melk meer gaat afnemen, aangezien de maatregel al tegen een paar van ze gehanteerd is, terwijl het herhaaldelijk roepen naar een onderzoek binnen het bedrijf niets oplevert. Laurence Perreira, voorzitter van VSMB, geeft aan dat een heel klein deel van de boeren klaagt, aangezien zij degenen zijn die slecht kwaliteit melk leveren. “Ik ben zelf melkboer, dus ik weet waarover ik praat”, zei Perreira. De boeren krijgen SRD 2.43 per kg, waarvan het vetgehalte minimaal 3.3 moet zijn aangezien de wet een vetgehalte van 3.0 voorschrijft.
De directeur van de Melkcentrale was telefonisch niet te bereiken voor commentaar.

error: Kopiëren mag niet!