Een ruiterlijk Nieuwjaar

Een ruiterlijk nieuwjaarHet is weer bijna Nieuwjaar! Het Chinese Nieuwjaar wel te verstaan. Eind januari, om precies te zijn op de 31ste begint het Chinese Nieuwjaar van het Paard. In de Chinese kalender wordt het Nieuwjaar bepaald aan de hand van de maanstand. De tweede nieuwe maan na de kortste dag van het jaar geeft aan wanneer het Nieuwjaar gehouden wordt. Elk jaar valt het nieuwe jaar dus op een andere datum, maar altijd tussen 21 januari en 20 februari. De dierenhoroscoop van Boeddha bepaalt welk teken van de dierenriem aan de beurt is, vertelt Micle Fung. Dit is het Jaar van het Paard. Vanaf 31 januari 2014 is het, het Jaar van het Paard. Chinezen zien hierin een jaar voor doeners in het teken van actie en werk, groei voor de economie en ruimte voor vernieuwing. De paardmens staat bekent als een heel hardwerkende persoon en hij is vooruitstrevend. Lachend geeft Fung aan dat hij vroeger niet zoveel hiervan geloofde, maar nu heeft hij zich in de materie verdiept. “Een paard en een tijger gaan niet samen, dat brengt teveel ruzie”, vertelt hij. “Vroeger werd op 2 januari Chinees Nieuwjaar gevierd in Suriname. Dit was een kunstmatige en zelfgemaakte Nieuwjaar”, zegt Fung. “De toen in Suriname wonende Chinezen hadden deze dag gecreëerd om een eigen feestje te bouwen. Nu houden we ons aan de correcte dag.” Van oudsher is China een agrarisch land en omdat het Chinese Nieuwjaar het begin van de lente markeert, wordt er met spanning afgewacht wat de grond in het nieuwe jaar zal opbrengen. Traditioneel begon men ook met een grondige schoonmaak in het huis en men liet het fris opschilderen. Veel wensspreuken worden uitgehangen, vaak op rood papier. En er wordt natuurlijk vuurwerk afgestoken. Zowel de kleur rood als vuurwerk komt uit dezelfde legende voort. Nian was een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Het hele jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen met oud en nieuw aan land. Al snel leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor lawaai en de kleur rood. Door explosies en vuurwerk af te steken en het vele gebruik van de kleur rood in huis werd Nian verdreven.
Integratie in Suriname
In China zelf wordt het inluiden van het nieuwe jaar groots gevierd. Dit brengt elk jaar een grote volksverhuizing op gang. Het feest is traditioneel gezien een familiefeest en er wordt dan ook niet geschroomd om duizenden kilometers af te leggen. Sinds donderdag zijn al 324 miljoen Chinezen begonnen met reizen. Eind deze week wordt het drukker, omdat de tientallen miljoenen scholieren hun reis naar huis maken. Naar verwachting zal dit jaar 3,62 miljard Chinezen reizen per auto, trein, vliegtuig of boot. Ongeveer 11 miljoen meer dan vorig jaar. “Tot nu toe zijn er mensen die naar China bij hun familie op bezoek gaan om dit feest te vieren”, zegt Fung. Deze dag wordt door de Chinezen gezien als een gelegenheid om de hele familie bij elkaar te krijgen en samen te feesten met veel eten en drinken. “Dit heeft te maken met de uitgestrektheid van China, waarbij kinderen soms naar andere provincies moeten om te werken. Het Nieuwjaar geeft een ieder een reden om thuis te komen en de familie weer te zien”, weet Fung te vertellen. Zijn familie behoort tot één van de oudste Chinese families in Suriname. “Mijn vader was nog contractarbeider”, zegt hij. “Wij zij de Hakka generatie. De nieuwe Chinezen zijn meer Mandarijn Chinezen. De oude generatie Chinezen zitten in 3 verenigingen. De nieuwe generatie heeft er 10. De bedoeling is dat wij naar elkaar toe groeien”, zegt Fung. “De oude generatie is hiermee al bezig.” Naar zijn mening integreren de kinderen van de nieuwe generatie zich ook behoorlijk. “Ook in Suriname zal deze dag groots gevierd worden, met veel eten en drinken en met iedereen erbij”, laat Fung weten.

error: Kopiëren mag niet!