President Bouterse naar Celac-vergadering in Havana

Regeringsleiders die deel zullen nemen aan de tweede vergadering van the Community of Latin American and Caribbean States (Celac) zullen vanaf 27 januari aankomen in Cuba. Het kabinet van de president bevestigt dat president Desi Bouterse ook aanwezig zal zijn op deze vergadering. De jaarlijkse vergadering zal gehouden worden op 28 januari op de Pabexpo Exhibit Ground. De regionale vergadering zal zich richten op de huidige problemen, waarmee de regio te kampen heeft en zal proberen oplossingsmodellen hiervoor te zoeken. Enkele van de problemen zijn hongersnood, armoede en sociale ongelijkheden.
Voor de staatshoofdenvergadering worden er van 25 tot 27 januari verschillende bijeenkomsten gehouden, waaraan deelgenomen wordt door ministers van buitenlandse zaken en deskundigen, terwijl de first ladies, die ook het regionale forum bezoeken, deel kunnen nemen aan rondleidingen van plaatsen die een sociaal, cultureel en wetenschappelijke betekenis hebben.
Namens Suriname zal minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken ook afreizen naar deze belangrijke meeting. Celca is in 2011 opgericht in Caracas en wordt gezien als het meest belangrijke institutionele orgaan in de regio. De eerste regionale vergadering had plaats in 2012 in Santiago de Chile, waar Cuba het pro-tempore presidentschap aannam. Het presidentschap zal overgedragen worden aan Costa Rica op de komende vergadering. Volgens Abelardo Moreno, de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal de vergadering regionale integratie onder de lidlanden bevorderen. Moreno verklaarde tegenover de lokale media dat Cuba de gestreefde doelen voor de regio heeft gehaald, verwijzend naar de Celac-vergadering van de ministers van onderwijs in Havana vorig jaar, alsook de bijeenkomst met de ministers van cultuur, ministers van financiën en vooral de vergaderingen op het gebied van milieu en energie die de energiesystemen van de lidlanden moeten helpen verbeteren.

error: Kopiëren mag niet!