Muskietenkaarsen zijn zwaar giftig en levensgevaarlijk

Afgelopen jaar zijn er ruim 15 miljoen stuks verbrand. Het heeft de vorm van een spoel en dient aangestoken te worden om muskieten te verdrijven. Ze worden muskietenkaarsen genoemd en zijn in vrijwel elke winkel te koop. Niet alleen in de districten wordt het veel verkocht, ook in Paramaribo is er gretige afzet van deze muskietenverjager. Waar men zich ogenschijnlijk niet erg druk om maakt is dat deze producten, ongeacht het merk, een stof dimefluthrin bevatten die levensgevaarlijk is voor de volksgezondheid. Uit eerdere berichten vanuit Jamaica, bleek dat de muskieten dood neervielen uit de lucht na het aansteken van een muskietenkaars. Echter gingen de vissen in het aquarium ook ervan dood. Dit leidde ertoe dat het gebruik van dimefluthrin door de ‘Pesticide Control Authority’ verboden werd voor gebruik. Ook in St. Kitts – Nevis hebben gezondheidsorganisaties een onmiddellijke ban gelegd op de import van de muskietenkaarsen. Het ‘Pesticide and Toxic Chemicals Control Board’ geeft aan dat het risico van dimefluthrin niet voldoende onderzocht is en dat het mogelijk ernstige schade aan de gezondheid toe brengt. Bij het inademen van de damp zijn veel voorkomende symptomen het brandende gevoel van het gezicht, longirritaties, vochtophoping in de longen, duizeligheid, misselijkheid en krampen. Opname bij de eerste hulp is in het verleden voorgekomen na het gebruik van deze muskietenkaars.
De stof dimefluthrin wordt in China geproduceerd, maar het is niet bekend wat de lange termijn gevolgen zijn van het gebruik van deze stof. Het is een stof die valt onder de pyrethroids, waarbij het naar alle waarschijnlijkheid onder type II valt, gezien de symptomen bij dimefluthrin-vergiftiging. De nadruk ligt op waarschijnlijk, want het middel is niet onderzocht door de Chinese autoriteiten en zijn niet bereikbaar voor uitleg en inzicht in de component, wanneer hierom gevraagd wordt door Allies Sauers-Muller, woordvoerster voor de afdeling Bestrijdingsmiddelen bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Vergiftigingen van pyrethroids zijn moeilijk vast te stellen omdat de duur van vergiftiging onverwacht lang kan duren. Alleen bij overgevoelige personen treedt er direct een reactie op. De gifstoffen stapelen zich op in het lichaam en de verschijnselen uiten zich pas na geruime tijd.
Importbedrijven kunnen deze producten gemakkelijk invoeren, aangezien de Nederlandse naam wordt gebruikt: muskietenkaars. Als importproduct kan het dan geregistreerd worden als een kaars en niet als verdelgingsmiddel – wat het eigenlijk wel is. Bij de douane verschijnt het niet als een gevaarlijk middel in de administratie en het product kan hierdoor geruisloos doorgevoerd worden naar elke willekeurige supermarkt op de hoek van de straat.
Bestrijdingsmiddelen horen van een goed etiket voorzien te zijn en deze worden geregistreerd bij LVV. Één van de bepalingen is dat het etiket in ieder geval in het Nederlands geschreven moet zijn. Allies van Sauers-Muller geeft aan dat bij het LVV, het merk ‘Goodnight’ geregistreerd staat als een product met een Nederlands etiket. Echter, wanneer men in de winkel op de verpakking kijkt, staat het alleen in het Engels beschreven. LVV is niet in staat om bij de douane te staan om te controleren, want momenteel werkt alleen Allies van Sauers-Muller op de afdeling Bestrijdingsmiddelen. Dit is ook niet de taak van LVV. Het departement geeft alleen het probleem aan. Het is de taak van de douane om een deugdelijke controle uit te voeren, maar wanneer de kaarsen ongezien door de administratie sluipen, heeft deze geen grip op het product.
En zo is het beste om als consument geen producten te gebruiken die verbranden, verdampen of gespoten moeten worden om muskieten te bestrijden. In plaats daarvan kan men muskietengaas zetten voor ramen en deuren en gebruik maken van een klamboe.

error: Kopiëren mag niet!