Vooral Surinaamse vrouwen moeten gaan afvallen

In het jongste onderzoek van de Faculteit der Medische Wetenschappen, het zogenaamde STEPS-onderzoek, kwam naar voren dat 70% van de onderzochte vrouwen een veel te dikke buik heeft. Onder die groep schieten alle bevolkingsgroepen uit. Bij de mannen heeft slechts 30% een te dikke buik. De Marronman schiet uit met een normale buik. De meeste mensen met overgewicht en obesitas zijn woonachtig in Saramacca en de meeste mensen met een vette buik zijn woonachtig in Marowijne en Wanica. De grootste groep ‘obees’ plus dikke buik zit bij de vrouw en de man in de leeftijdsklasse tussen 55 en 64. De leeftijdsklasse 15-24 kent het minste overgewicht. Wat ook naar voren kwam tijdens het onderzoek is dat de helft van de dikke mensen zichzelf slank of normaal vonden. Ruim een kwart van de onderzochten heeft een verhoogd cholesterol en één op de vijf mensen heeft een verhoogde bloeddruk. Ongeveer 15% van alle Surinamers heeft suikerziekte. Vooral bij Hindoestanen en Javanen komt suikerziekte vaak voor.
De Tabakswet is in juni 2013 ingetreden. Het was de bedoeling dat deze wet een steentje zou bijdragen aan verbetering van het rookgedrag van Surinamers. Het onderzoek ‘Langa Wan Anu Gi Wan Moro Gosontu Sranan’ heeft uitgewezen dat ongeveer 30% van de mannen rookt en ongeveer 5% van de vrouwen een sigaretje opsteekt. Ondanks in Paramaribo de meeste inwoners zijn gezeteld, steken Coronie en Para met kop en schouders uit wat het aantal rokers betreft.
In de afgelopen 35 jaar is overgewicht in ons land verdubbeld. Door onze leefstijl waarbij wij niet voldoende bewegen, worden we steeds dikker en zwaarder, met als gevolg vaker hoge bloeddruk, suikerziekte en complicaties zoals hartinfarct en beroertes. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De populatie was 5.752 mensen tussen 15 en 65 jaar.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!