Hagel voorbode van ijstijd?

Professor Sieuwnath Naipal legt uit hoe hagel ontstaat
Professor Sieuwnath Naipal legt uit hoe hagel ontstaat
De bijzondere neerslag waar een groot deel van de stad getuige van was via diverse media bracht aardig wat teweeg. Het nieuws ging snel en was ‘trending topic’ gedurende de avond en de ochtend. Veel mensen reageren blij en vinden het spannend om mee te maken. Sommigen zijn bang en vinden het wel een beetje eng.
Intensiteit
Moeten we ons zorgen gaan maken? Zullen we winterjassen moeten aanschaffen? En is dit het begin van een ijstijd, van een heel nieuw klimaat in Suriname? Echt zorgen hoeven we ons voorlopig niet te maken. Rekening ermee houden wel, aldus professor in de hydrologie, Sieuwnath Naipal. “We hebben hier te maken met de Guyanastroom. Die maakt deel uit van de algemene Atlantische stroming. Die zorgt ervoor dat de warmte die hier ontstaat, niet blijft hangen.” Zonder die stroming zou het een stuk warmer zijn en zou er meer water verdampen wat zou leiden tot meer of heftigere neerslag. De modellen geven namelijk aan dat Suriname juist droger gaat worden in de toekomst.
Niet zo bijzonder
Daarnaast, zegt Naipal, is hagel helemaal niet zo bijzonder. “Dat gebeurt regelmatig! Alleen is het dan zo warm dat tegen de tijd dat de hagel de grond bereikt, het alweer is gesmolten. Maar de omstandigheden waren perfect afgelopen donderdag! De zon was weg, want het was donker en dus niet zo warm meer. Het is wel zo dat het wat koeler is dan het moet zijn rond deze tijd van het jaar. In dat opzicht zouden we dus kunnen zeggen dat we het vaker zullen meemaken.”
Mensen erop attenderen
Het zou wel raadzaam zijn om wat meer aandacht te besteden aan het weer. “We hebben gezien dat we naast hagel ook twisters hebben gezien de laatste tijd, bijvoorbeeld in Commewijne. Dat zijn ook dingen die zich manifesteren. We hebben ook zware rukwinden gezien. Toevallig is de hagel zeer positief ontvangen, het leek wel feest!! Ik denk wel dat het allemaal verschijnselen zijn van het veranderen van het klimaat. We moeten de mensen erop attenderen dat dit zaken zijn waar ze vaker mee te maken zullen krijgen. Maar hoe intensief of frequent dit zal plaatsvinden, moet nog verder onderzocht worden.”
Kansen missen
De laatste tijd doen er zich, volgens Naipal, wel steeds meer turbulente weersituaties voor. “Gaan we dan op dezelfde voet door of moeten we wat gaan doen? Het heeft namelijk te maken met onze landbouw, met ons milieu, onze waterresources, met ons gedrag. Als je alles bij elkaar optelt, zou je weleens heel veel schade kunnen lijden of misschien juist wel kansen missen! We moeten er dus proberen gebruik van te maken, om de welvaart en het welzijn van de mensen te verbeteren!”

error: Kopiëren mag niet!