Surinamers gaan aan vetzucht ten onder

Veel Surinamers leven zo ongezond, dat zij chronisch ziek zijn of dat dreigen te worden. In de afgelopen 35 jaar is het gemiddelde overgewicht verdubbeld en in sommige groepen zelfs verviervoudigd. Dat blijkt uit het grote gezondheidsonderzoek ‘Langa wan anoe gi wan gosontu Sranan’, waarvan de eerste resultaten op vrijdag 17 januari zijn gepresenteerd.
Meer dan 60 procent van de vrouwen en circa 40 procent van de mannen moeten afvallen, blijkt uit het onderzoek. Niet kiezen om af te vallen, brengt gevaar met zich mee. De kans op suikerziekte, hoge bloeddruk en complicaties, zoals hartinfarcten en beroertes, worden groter.
Tussen februari en september 2013 hebben 5.752 personen in heel Suriname vragen beantwoord en hun gewicht, lengte, buikomtrek en hun bloeddruk laten opmeten. Bij het grootste deel van de respondenten is ook het bloedsuiker- en cholesterolgehalte bepaald. Het onderzoek is uitgevoerd door de getrainde medewerkers van de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
De onderzoekers pleiten voor promotie van een gezonde leefstijl, zodat Surinamers het belang gaan inzien van voldoende beweging, gezonde voeding en stoppen met roken. Ook zien zij graag de invoering van wet- en regelgeving voor verpakte voedingsmiddelen en verhoging van de belasting op ongezonde voeding. Ook zien de onderzoekers graag dat er op wijkniveau mogelijkheden komen om te sporten.

error: Kopiëren mag niet!