Curaçaose autoriteiten treffen maatregelen na Chickungunya op St. Maarten

De mogelijkheid dat het Chikungunya-virus Curaçao ook aandoet is groter geworden nadat het virus is geconstateerd in het Nederlandse deel van St. Maarten. Volgens de minister van gezondheid, Ben Whiteman, is zijn ministerie doende de Aedes aegypti-mug te bestrijden door middel van het verstrekken van informatie aan de bevolking. De minister heeft gepleit voor capaciteitsvergroting binnen zijn ministerie om meer horizontale programma’s te kunnen uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld door informatie over de methoden ter bestrijding van het virus op tv en radio en op scholen te verstrekken. Het verstrekken van folders en boeken is een andere methode. Een vertikaal programma bij de bestrijding van Dengue en Chikungunya, vereist meer inspecteurs om de broedplaatsen te verwijderen.
Volgens de minister zijn processen binnen de gezondheidssector complex. Hij pleitte voor andere manieren om op lange termijn te vechten tegen dit probleem. Het Chikungunya-virus veroorzaakt lichte koorts en gewrichtspijn. Het virus is vergelijkbaar met het Dengue-virus, maar is niet dodelijk, in tegenstelling tot Dengue. Een belangrijk verschil is dat het herstel weken kan duren en sommige oudere patiënten kunnen blijvend lijden aan stijfheid en pijn in hun gewrichten.
Broedplaatsen van muskieten vormen vooral in de buurt van de leefomgeving van mensen een groot risico. Gezien het vele reisverkeer van personen in de regio en de vele regens, is er ook een verhoogd risico op Dengue. Lesley Resida, directeur Bureau Openbare Gezondheidszorg, roept de gemeenschap op om de broedplaatsen van muskieten te voorkomen. Personen die pas op reis zijn geweest binnen de regio of naar landen waar dit nieuwe virus voorkomt en koorts en gewrichtspijnen vertonen, kunnen zich aanmelden bij de huisarts en of bellen naar de hotline: 8836643. In Suriname is er tot nu toe geen melding gedaan over Chikungunya.

error: Kopiëren mag niet!